PUUR REIZEN - Reisbureau Zuid-Afrika, Tanzania, Namibië, Botswana & Costa Rica

Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Het gebied was ooit onderdeel van het Makgadikgadimeer dat 10.000 jaar geleden opdroogde. Vandaag de dag bereikt het water van de Okavongo geen zee of oceaan meer. In plaats daarvan loopt het rivierwater uit in het zand van de Kalahari waardoor 15.000 km² van de woestijn van water voorzien wordt.

Het water dat de delta binnenkomt via Angola en Namibië is ongewoon puur vanwege het gebrek aan landbouw en industrieën langs de Okavango. Het water gaat door de zandgrondlagen van de verschillende delta-eilanden en verdampt uiteindelijk waarbij het enorme hoeveelheden zout achterlaat. Dit proces is zo sterk dat de vegetatie verdwijnt in het centrum van de eilanden en dikke zoutkorsten ontstaan.

De wateren van de Okavangodelta zijn onderhevig aan seizoensgebonden overstromingen die halverwege de zomer beginnen in het noorden en zes maanden later in het zuiden. Het water in de delta verdampt relatief snel door de hoge temperaturen. Eilanden kunnen geheel onder water verdwijnen tijdens de overstroming en weer opduiken aan het eind van het seizoen.

Het Moremi Game Reserve dat in het oosten van de Okavango Delta gelegen is, heeft een oppervlakte van 4.870 km² en beslaat 1/3 van de totale oppervlakte van de bekende delta. Moremi werd in 1963 tot nationaal park uitgeroepen door mevrouw Moremi, de weduwe van Batawana's stamhoofd. De rivieren, moerassen en zoutpannen van Moremi trekken veel wilde dieren aan. Het landschap van Moremi varieert van moerassen tot uitgestrekte savannes en dichtbegroeide bossen.

In het nationaal park van Moremi komen de Big Five (buffel, olifant, leeuw, luipaard en neushoorn) voor. Moremi biedt tevens bescherming aan een grote populatie van wilde honden die hier makkelijker dan in andere parken gespot kunnen worden. Uiteraard vinden we in Moremi ook cheetahs, giraffen, jakhalzen en verschillende soorten antilopes. Moremi is tevens het broedgebied van vele vogelsoorten. Moremi wordt omheind door rivieren waardoor er geen hekken zijn geplaatst.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x