PUUR REIZEN - Reisbureau Zuid-Afrika, Tanzania, Namibië, Botswana & Costa Rica

Chobe National Park & Savuti Game Reserve

Het ongeëvenaarde Chobe National Park dat in Botswana gelegen is, behoort tot de absolute topparken van Afrika wat betreft aantal en diversiteit van wilde dieren. De Chobe rivier die samenvloeit met de Kwandorivier om de Liyanti moerassen te vormen en die uitmondt in de Zambezi river is de levensader van dit park.

Nergens ter wereld vindt men meer olifanten dan in het Chobe National Park. Tijdens het droge seizoen zien bezoekers vanuit hun safarivoertuig dagelijks honderden olifanten baden en hun dorst lessen aan de oevers van de Chobe rivier. Elke natuurliefhebber voelt zich klein wanneer de enorme olifanten tot vlakbij zijn voertuig komen of de rivier oversteken tijdens een boottocht. Chobe National Park herbergt een gezonde populatie van leeuwen, buffels, luipaarden, cheetahs, wilde honden, giraffen, zebra's, kudu's en zelfs van de zeldzame red lechwe en puku antilopes.

Het is een werkelijk adembenemend schouwspel om leeuwen of andere roofdieren hun prooi te zien verscheuren bij de oevers van de rivier, waar tevens grote groepen zebra's, antilopen en andere grazers hun dorst komen lessen. Om nog maar te zwijgen van de vele krokodillen en fotogenieke nijlpaarden die hier ook hun habitat hebben.

In het zuiden van het Chobe National Park vinden we het buitengewone Savuti Game Reserve dat vooral bij de Savuti March het hele jaar door garant staat voor een ongelooflijke concentratie van wilde dieren. De Savuti Marsh staat bekend als één van Afrika's "Wildlife Spots". Hier jagen leeuwen op olifanten, treffen we grote kuddes buffels en vinden we een rijkdom aan zeldzame diersoorten. In het ruige Savuti komen bezoekers vanuit safarivoertuigen oog in oog te staan met de grote roofdieren en zijn ze getuige van één van de grootste migraties van zebra's in Afrika.

De kronkelende kanalen van de Savuti Channel, die zich uitstrekken van de Linyanti rivier tot de Savuti Marsh, maken van het westelijk deel van het Chobe National Park een leefbare regio voor duizenden generaties van wilde dieren. Nochtans kennen deze onvoorspelbare kanalen een fascinerende geschiedenis van overstromingen en droogtes, volledig onafhankelijk van goede regenseizoenen in andere gebieden. Toen David Livingstone het Savuti Channel in 1851 ontdekte, stroomde er rijkelijk water. 30 jaar later was alle water verdwenen en bleef de Savuti Marsh voor 80 jaren opgedroogd. Tussen 1950 en 1980 stroomde er opnieuw water in het kanaal, waarna een nieuwe periode van droogte duurde tot 2008. In 2009 zorgde dit voor ongelooflijke taferelen met zwemmende struisvogels en een ongelooflijke rijkdom aan vogels. Niemand weet hoelang deze periode van overvloed zal aanhouden. Dit fenomeen blijft lokale bewoners, geologen en andere wetenschappers intrigeren. Savuti claimt de 2e grootste zomermigratie van zebra's in Afrika. Het exacte tijdstip van deze enorme migratie wordt bepaald door de regenval, maar doet zich normaalgezien voor in maanden november en december en later opnieuw in februari en april wanneer de zebra's van de noordelijke rivieren naar het zuidwesten van het park trekken op zoek naar vers gras en opnieuw gevulde waterholes. Deze migratie van zebra's wordt van nabij gevolg door allerhande roofdieren en is een must see voor elke bezoeker.


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x