PUUR REIZEN - Reisbureau Zuid-Afrika, Tanzania, Namibië, Botswana & Costa Rica

Travelguide

Communicatie

De officiële taal in Namibië is Engels, maar er wordt ook Duits en Afrikaans gesproken. Omdat iedereen Engels spreekt is het makkelijk om te communiceren met de plaatselijke bevolking. Aangezien er 11 etnische groepen leven, worden ook verschillende soorten dialecten gesproken.

Reizen zonder jetlag

Reizen zonder jetlag! In de Europese zomer is er geen tijdsverschil met Namibië. In de Europese winter dien je er rekening mee te houden dat het in Namibië één uur later is dan in België. Let wel: als het zomer is in België is het winter in Namibië en omgekeerd.

Een veilig avontuur

Omdat Namibië een uitgestrekt land is met prachtige natuurgebieden leent het zich uitstekend voor het maken van een avontuurlijke rondreis.

Door zijn uitstekend wegennet, de vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking en omdat het land heel weinig criminaliteit kent, staat Namibië garant voor een veilig avontuur.

Het rijden over gravelroads door indrukwekkende, wijdse landschappen waar dieren vrij rondlopen, is een avontuur op zich. Zelfs de hartslag van de meest doorwinterde reiziger gaat omhoog wanneer hij tijdens gamesdrives oog in oog komt te staan met een neushoorn, olifant of leeuw, hij met een quad de duinen afrijdt of wanneer er tijdens een mokoro-tocht een nijlpaard plots zijn vaarwater kruist.

In geval van problemen kan je steeds beroep doen op jouw persoonlijke en plaatselijke reisconsulent of het autoverhuurbedrijf.


Beste reisperiode

In Namibië schijnt de zon gemiddeld driehonderd dagen per jaar. Reizen is daardoor aangenaam en het hele jaar mogelijk. 

Het regenseizoen loopt van eind november tot begin april, maar ook dan valt er niet overal regen en klaart de lucht na een korte, hevige bui snel op. Wel is het dan erg heet en kunnen droge rivierbeddingen overstromen. Wie niet van extreem hete temperaturen houdt, kan het regenseizoen best overslaan.

Van mei tot oktober is het een stuk koeler en regent bijna nooit. Overdag wordt het nog lekker warm, maar 's nachts koelt het in de Namibische winter heel erg af. In het droogseizoen, van mei tem augustus, zijn thermisch ondergoed, een dikke fleece en een warme muts geen overbodige luxe. Bovendien is er tot augustus minder begroeiing, wat het makkelijker maakt om wild te spotten!

In Namibië lopen de seizoenen dus anders dan bij ons: tijdens onze Europese zomer is het winter in Namibië en andersom. Namibië heeft een woestijnklimaat en is één van de droogste landen ter wereld. 

Van maand tot maand: 

Droogseizoen: van mei tot oktober (de Namibische winter)

Mei: het stopt met regenen en daardoor is de omgeving prachtig en groen. Tijdens de dag zijn de temperaturen gemiddeld rond 24-28°C. De avonden en nachten zijn doorgaans niet heel koud, maar aangenaam fris.

Juni: deze maand wordt gekenmerkt door kouder wordende avonden en nachten, de temperatuur kan 's nachts zakken tot 5°C. In de meer zuidelijk gelegen woestijngebieden kan het zeer koud worden. Tijdens de dag zijn de temperaturen wel nog aangenaam warm tussen 20 en 24°C.

Juli en augustus: dit zijn de koudste wintermaanden. Gemiddelde dagtemperaturen liggen rond 21 à 25°C. ‘s Nachts dalen de temperaturen tot 3°C en kan het in de zuidelijke woestijn en meest noordelijk gelegen gebieden van het land zelfs vriezen.

September en oktober: vanaf september wordt het overdag warmer zonder dat het (te) heet wordt. ‘s Morgens en ‘s avonds is het minder kil en blijft de hemel helder aangezien het nog steeds droog is. In de loop van oktober wordt het nog droger in het hele land, en door deze aanhoudende periode zonder regen worden de dagen & nachten warmer. De dagtemperaturen kunnen dan hoog oplopen.

Regenseizoen: van november tot april (de Namibische zomer)

November: de dagen worden warmer (tot 30°C) maar de vochtigheidsgraad blijft nog laag. In de zuidelijke woestijngebieden en in noordelijk Namibië kan de temperatuur nog een stuk hoger oplopen. De namiddagen kunnen bewolkt zijn maar meestal regent het in november nog niet.

December: in de loop van deze hete maand start de eerste regenval doorheen het land. De regen doet de hitte wat afkoelen naar meer aangename temperaturen. Een regenbui is meestal kort en krachtig en houdt niet lang aan.

Januari en februari: dit zijn de heetste zomermaanden. Het kan zeer warm en vochtig worden met gemiddelde temperaturen tussen 30-35°C met pieken tot 40°C in de zuidelijke en meer noordelijke delen van het land. Wanneer het nog regent, is dit meestal in de namiddag, maar niet dagelijks.

Maart en april: de regenval vermindert in de maand maart en is meestal volledig gestopt tegen het einde van april. Dagtemperaturen zijn kouder dan tijdens de piek van de zomermaanden en de nachten beginnen af te koelen. De temperatuur schommelt de meeste dagen rond 25-30°C.


Fact & Figures

Stabiel politiek klimaat

Sinds de onafhankelijkheid in 1988 heerst in Namibië een stabiel politiek klimaat met een democratisch meerpartijenstelsel en respect voor alle rassen, stammen en religies.
Het land is overwegend katholiek en heeft geen last van extremisme.

Lekkere keuken

De traditionele Namibische keuken wordt zelden geserveerd en het eten in restaurants is dan ook meestal Europees van stijl en over het algemeen van een zeer goede kwaliteit met veel groenten en lekker vlees van verschillende dieren.

Voor wie lever geen vlees of vis eet, bereidt de chef heerlijke vegetarische gerechten.

Alle gerechten worden met zorg bereid en gepresenteerd. In de lodges vindt u kwaliteitsvolle Zuid-Afrikaanse wijn.

In de supermarkten vindt u voorverpakt vers fruit en groenten (maar hoe meer afgelegen gebieden u bezoekt, hoe kleiner uw keuze), en veel voedsel in blik, pasta, rijst, brood, enz. Het meeste hiervan wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika.

Het water in de belangrijkste steden van Namibië is over het algemeen veilig om te drinken. We readen echter aan om flessenwater te drinken. Gefilterd en gebotteld water is overal verkrijgbaar.


Natuur

Namibië herbergt ongelooflijke natuurlijke rijkdommen. Tijdens een reis door Namibië kan je kennis maken met de diepste canyon van Afrika, de hoogste zandduinen ter wereld, de rode Kalahari woestijn, de grillige rotsformaties van de Erongo mountains, de machtige rivieren van de Caprivi, de eenzaamheid van de Skeleton coast en het ruige damaraland.

Je kan op safari in het wereldberoemde Etosha nationaal park, in diverse private game reserves of in de wetlands van de groene Caprivi. 

Tijdens spannende 4x4 tochten in de droge rivierbeddingen van Damaraland of Kaokaland ga je op zoek naar woestijnolifanten, woestijnleeuwen en neushoorns. Wie deelneemt aan een bootsafari komt oog in oog met nijlpaarden, krokodillen, buffels, olifanten en andere wilde dieren die aan de oevers van de rivieren hun dorst komen lessen.

In Namibië vindt je een enorme diversiteit van wilde dieren, van de big five in de nationale parken tot de zeehondenkolonie bij Cape Cross en de aan de woestijn aangepaste leeuwen en olifanten.

Afhankelijk van het gebied waar je doorrijdt, zie je langs de gravelroads regelmatig oryx, warthogs, bavianen, giraffe of zebra. Als je geluk hebt spot je zelfs een olifant of cheetah.

Self Drive of Guided?

Wanneer je een Self-drive safari maakt, huur je een 4x4 wagen en rij je zelf tussen je bestemmingen. Met GPS, een gedetailleerd roadbook en een wegenkaart, ga je op avontuur en ontdek je op eigen initiatief de mooiste plekjes.

Meestal rij je door prachtige landschappen over brede gravelroads. Wist je trouwens dat Namibië 37.000 kms. gravelroads en 5.450 kilometers geasfalteerde weg heeft?

Omdat Namibië een uitgestrekt land is met prachtige natuurgebieden, leent het zich uitstekend voor het maken van een self-drive.

Door zijn uitstekend wegennet, de vriendelijkheid van de bevolking en omdat het land heel weinig criminaliteit kent, staat Namibië garant voor een veilig avontuur.

In geval van vragen of problemen kan je steeds beroep dan op jouw persoonlijke tourconsultant in Namibië of op het autoverhuurbedrijf.

Kleine problemen (bv. een band vervangen) dien je zelf op te lossen.

Uiteraard is een self-drive safari goedkoper dan een private guided tour.


Een begeleide privé-safari (private guided tour) houdt in dat je van begin tot einde begeleid wordt door je eigen privé-gids die tevens de wagen bestuurt.

Een private guided tour is ongetwijfeld de meest ontspannen manier om dit spectaculaire land te ontdekken. Onze aangename gidsen zullen je vanaf aankomst op de luchthaven een goed gevoel geven. Door hun betrouwbaarheid, enthousiasme en hun uitstekende kennis van het land, zijn fauna en flora zorgen ze voor een absolute meerwaarde. 

Onze gidsen staan garant voor een zorgeloze vakantie. Zij staan in voor het proper houden, tanken en besturen van de huurwagen, het bijregelen van de juiste bandendruk, het inchecken bij de lodges en zorgen voor fris water onderweg.
Door hun uitgebreide kennis van het wegennet rijd je gegarandeerd langs de mooiste routes en kom je steevast op tijd bij de volgende lodge aan.

Een ander groot voordeel van een private guided tour is dat de gids jou begeleidt tijdens privé-excursies waarvoor je anders in bepaalde gevallen tegen betaling in de lodge op vaste uren bij een andere groep zou moeten aansluiten. Voorbeelden van dergelijke excursies zijn: een bezoek aan Sossusvlei, gamedrives in droge rivierenbeddingen op zoek naar woestijnolifanten, een bezoek aan Cape Cross, Welwitchia Drive, game drives, 4x4 excursies, …

Elke avond bespreek je met jouw gids het programma en de mogelijkheden voor de volgende dag.

Enkel in de wagen ben je in gezelschap van de gids. Op alle andere momenten geniet je uiteraard van volledige privacy. Wij zorgen ervoor dat de gidsen kunnen overnachten in guide rooms.
Kamperen op het dak van je 4x4

Beeld jezelf in dat je ’s avonds van een glas wijn geniet bij een gezellig kampvuur, dat je ’s nachts wakker wordt van het gebrom van een nijlpaard en dat je ’s morgens bij het openen van je tent enkele gemsbokken of misschien zelfs een olifant voorbij ziet wandelen.

Liefhebbers van kamperen vouwen hun daktent open op afgelegen en comfortabele campsites. Deze campsites beschikken meestal over eigen douche met warm water, toilet en kook- en/of barbecuefaciliteiten. In veel gevallen kan er bovendien gebruik gemaakt worden van de faciliteiten (restaurant, zwembad) en activiteiten van de nabijgelegen lodge. Steevast kijk je vanuit je tent naar een machtige rivier, indrukwekkende rotsformaties, een uitgestrekt woestijnlandschap of een open savanne met wilde dieren.


Off-road mobile camping trip

Echte avonturiers kunnen off-road driving tours maken naar de verste natuurgebieden waar zelfs geen lodges zijn. Onder leiding van een ervaren natuurgids ontdekken ze de droge rivierbeddingen van de Hoanib en Hoarusib rivier, gaan ze op zoek naar aan-de-woestijn-aangepaste neushoorns, olifanten, giraffes en leeuwen en komen ze in contact met de authentieke Himba bevolking.

Hoogtepunt van deze off-road ervaring is de ontdekking van de maagdelijke Marienfluss en Hartman’s Valley. Onze gasten worden begeleid door een team van gids, chauffeur en kok die de tenten opzetten en heerlijke maaltijden bereiden. Deze off-road tours kunnen zowel met de eigen 4x4 wagen als met een safarivoertuig plus chauffeur.

Deze 4x4 off-road trips kunnen enkel op aanvraag en in bepaalde programma’s opgenomen worden.

Opgelet, ga zelf niet off-road rijden: het voertuig is dan niet verzekerd, er is niemand om je te helpen en in het uitgestrekte Namibië raak je makkelijk de weg kwijt omdat de GPS niet overal werkt.


Houseboat Safari

Houseboat Safari

Tijdens deze all-inclusive African River experience maak je een cruise langs de oevers van de machtige Chobe rivier. Doordat er slechts een beperkt aantal gasten aan boord zijn, waan je je bijna thuis op je eigen boot. De rivierboot (Chobe Princess of de grotere Zambezi Queen) maakt een tocht van 50 kms. waardoor gasten de mooiste plekken van de prachtige rivier kunnen bewonderen. Op elke boot worden de gasten welkom geheten door een host die samen met een chefkok en een getalenteerd team van riviergidsen een perfecte service garandeert. Elke dag worden interessante activiteiten waaronder riviersafari's, vissen, vogels spotten en culturele villagetours aangeboden. De dagplanning is flexibel en wordt volgens de wensen van de gasten ingevuld: neem deel aan een riviersafari om wilde dieren van dichtbij te spotten, test je geluk bij het vissen, ontdek meer dan 450 vogelsoorten tijdens een vogelsafari of ga aan land en bezoek een authentieke Afrikaans dorpje. Naast de kajuiten vinden we op elke safariboot een open lounge, een bar, een restaurant en een openlucht terras met ligstoelen en jacuzzi (koud water) met uniek uitzicht op het Afrikaanse landschap met zijn wilde dieren. Elke kajuit biedt een queen of king-sized bed, airco, grote schuiframen, privé badkamer met douche, elektronische kluis, handdoeken, toiletartikelen, een badjas en slippers.

Het ongeëvenaarde Chobe National Park dat in Botswana gelegen is, behoort tot de absolute topparken van Afrika wat betreft aantal en diversiteit van wilde dieren. Het park is vanuit de Caprivi in Namibië makkelijk te bereiken. De Chobe rivier -die samenvloeit met de Kwando rivier om verder de Linyanti moerassen te vormen- is de levensader van het gelijknamige nationale park.

Een Houseboatsafari op de Chobe rivier is prima te combineren met een reis door de Caprivi (Namibië), een bezoek aan de Victoria Falls (Zimbabwe) of een fly-in safari in de Okavango Delta (Botswana).


Fly-in Safari

Fly-in Safari 

Voor reizigers die liever geen lange autoritten maken of moeilijk bereikbare regio’s bezoeken, is een fly-in safari de ideale oplossing. Tijdens een fly-in safari vliegt u naar uw bestemmingen met korte lijnvluchten of lichte safarivliegtuigen (al dan niet met uw eigen privé-piloot).

Of het nu per privé-charter of lijnvlucht is, steeds staat uw gemak, het maximaliseren van uw tijd en het ontdekken van de mooiste, afgelegen gebieden van Afrika centraal.

Minder reistijd betekent meer tijd om van elke bestemming te genieten. Bovendien kunt u in één dag veel verder reizen, exclusieve afgelegen gebieden en kampen bereiken en de steeds veranderende en eindeloze landschappen vanuit de lucht bewonderen. Niet zelden maakt u onmiddellijk na de landing een begeleide game drive naar uw safari lodge

Omdat de afstanden tussen bestemmingen in Namibië groot zijn, leent het land zich uitstekend tot het maken van een fly-in safari. Voor wie een goed beeld wil krijgen van de grootsheid van Namibië maar lange uren op de weg wil vermijden is dit de ideale oplossing. Vroeger was een fly-in safari enkel bereikbaar voor de exclusieve elite, maar nu is het een betaalbaar alternatief voor een privé safari met gids of een self-drive.

U kan de hele route vliegen of de reis combineren met een self-drive (al dan niet met privé-chauffeur).

Een heel nieuw perspectief en elke cent waard!


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x