PUUR REIZEN

FAQ TANZANIA

Vervoer in Tanzania

De nationale parken zijn over de weg of per vliegtuig bereikbaar. De wegen naar en in de meeste parken zijn in minder goede staat en ongemarkeerd waardoor zelf rijden wordt afgeraden.

Touroperators stellen meestal een chauffeur/gids ter beschikking om de verschillende wildparken te bereiken. Het is ook mogelijk om naar de nationale parken te vliegen en deel te nemen aan de gamedrives die door de lodges worden georganiseerd.

De steden in Tanzania worden verbonden door bussen en dala-dala's (minibusjes).

In de steden is er openbaar vervoer in de vorm van bussen, dala-dala's, taxi's en, op sommige plaatsen, fietsen of tuk-tuks.

Precision Air verzorgt vanuit Dar es Salaam, Kilimanjaro of Zanzibar regelmatige vluchten naar alle belangrijke steden en andere bestemmingen in Oost-Afrika.

Coastal Air vliegt tussen de belangrijkste luchthavens op het vasteland en de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia en heeft frequente verbindingen tussen de nationale parken en een aantal luxelodges met eigen landingsbaan.

ZanAir vliegt tussen Zanzibar, Pemba en het vasteland.

Rijden is aan de linkerkant van de weg.

Welke taal wordt er gesproken in Tanzania?

Swahili en Engels zijn de officiële talen van Tanzania. Het merendeel van de mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector spreekt vloeiend Engels en vaak spreekt men ook nog een andere vreemde taal, zoals Frans of Spaans.

Hoe is het weer in Tanzania?

Tanzania ligt net ten zuiden van de evenaar en is een enorm groot land waardoor er variatie is in het klimaat.

Over het algemeen duurt het belangrijkste regenseizoen, of de 'lange regens', van maart tot en met mei. s’Middags zijn er tropische stortbuien die langs de kust en op de eilanden heviger en voorspelbaarder zijn. De luchtvochtigheid is hoog en de dagtemperaturen schommelen rond de 30°.

Het lange droge seizoen duurt van juni tot en met oktober. In die periode is regenval ongebruikelijk. In deze periode variëren de temperaturen naargelang de hoogte en de ligging, maar meestal is het mooi weer met heldere hemel en zonnig weer. In november en december zijn er de 'korte regens'. Deze zijn veel lichter dan de hoofdregens.

Na de korte regens is het in de maanden januari en februari droog voordat het in maart weer begint te regenen.

Welke kledij moeten we voorzien in Tanzania?

Het wordt nooit echt koud in Tanzania, dus lichte kleding, bij voorkeur katoen of linnen, wordt aanbevolen. Vermijd felgekleurde kleding tijdens een safari en kies voor wit, beige, kaki en bruin. Omdat er lange dagen in safarivoertuigen worden doorgebracht, is het raadzaam om lichte, comfortabele kleding, zoals shirts met korte mouwen en katoenen/linnen broeken of shorts te dragen. Stevige schoenen zijn noodzakelijk. De avonden zijn fris, dus shirts met lange mouwen en lange broeken zijn zeker geen overbodige luxe. Neem best ook een warme trui mee. Lange mouwen en broeken voorkomen ook dat u gebeten wordt door insecten. Op de stranden is normale zwemkleding toegestaan, maar naaktheid niet. Aangezien meer dan een derde van de bevolking in Tanzania moslim is, is het best om u bescheiden te kleden en niet te bloot te lopen.

Wat is het tijdsverschil tussen Europa en Tanzania?

Tijdens onze zomermaanden is het in Tanzania 1 uur later dan in België. Tijdens de winter bedraagt dit verschil twee uur. Tanzania valt in de tijdzone UTC +3.

Is Tanzania veilig?

Tanzania is een veilig, stabiel en vriendelijk land. In de grotere steden dient u wel goed op uw spullen te letten. Ook op markten, busstations en andere drukke plaatsen dient u alert te zijn, net als waar dan ook ter wereld. Wij adviseren u om waardevolle sieraden thuis te laten. ’s Avonds kunt u beter niet over straat lopen, maar een taxi nemen. In de wildparken loopt u geen gevaar, al dient u wel een aantal regels in acht te nemen. Volg in alle gevallen onmiddellijk het advies van uw gids op. 

 Stap in de wildparken nooit zomaar uit de safari auto zonder toestemming van de gids. 

 Houdt u bij lodges en tented camps aan de regels van de accommodatie. 

 Loop ’s avond niet alleen over straat. 

 Houdt u bij wandel-, fiets- en kanosafari’s aan de regels zoals ze met u besproken zijn en volg het advies van de begeleidende gids op.

Welke is de beste periode om Tanzania te bezoeken?

Tussen Juni en September is het Afrikaanse land op zijn mooiste. Deze periode ideaal om het land te bezoeken; je vermijdt er de hoogste temperaturen én het regenseizoen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Om als toerist naar Tanzania te reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Dit kan je bij de ambassade van Tanzania aanschaffen alvorens je naar het land reist. Je vliegticket moet geboekt zijn vooraleer je een visum kan aanvragen. Een kopie van je vluchtschema is vereist. Als je het visum op voorhand aanvraagt, moet je rekening houden met een doorlooptijd van ongeveer 5 werkdagen. Je kan het visum ook aanschaffen bij aankomst in de luchthaven. Je paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn na aankomstdatum in het land. Meer informatie kan je vinden op www.tanzaniaembassy.be. 

U dient dit visum contant af te rekenen in US dollars. De kosten voor een visum bedragen USD $50 per persoon, met uitzondering van bezoekers van Amerikaanse nationaliteit (USD $100). We raden aan om de prijzen vlak voor uw bezoek nogmaals te checken.

Geldzaken

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. Biljetten worden uitgegeven in coupures van 500, 1000, 2000, 5000 en 10000 Shillings. Munten worden uitgegeven in coupures van 50, 100 en 200 Shillings.

Banken zijn van maandag tot vrijdag geopend van 9.00 tot 15.00 uur. Veel banken zijn uitgerust met pinautomaten die 24 uur per dag open zijn.

Creditcards en travellers cheques worden in Tanzania niet algemeen aanvaard. Waar ze wel worden geaccepteerd, kunt u hoge servicekosten en slechte wisselkoersen verwachten. De belangrijkste buitenlandse valuta - met name US Dollars - worden in Tanzania aanvaard en zijn inwisselbaar bij banken en wisselkantoren in de belangrijkste steden en toeristische gebieden. Als u contant geld in USD meeneemt, zorg er dan voor dat de bankbiljetten in goede staat zijn, zonder sneden of beschadigingen en niet ouder zijn dan 2006. De meeste banken bieden een hogere wisselkoers voor bankbiljetten van US $ 100 / US $ 50 dan voor bankbiljetten van US $ 20 / US $ 10 of US $ 5.

Wanneer u afgelegen gebieden bezoekt, is het aangeraden om extra cash geld mee te nemen.


Ziekenhuizen en dokters

De lokale gezondheidszorg is van wisselende kwaliteit. Wanneer u een ziekenhuis dient te bezoeken, is het aan te raden om indien mogelijk naar een van de grotere steden te reizen. In de kleinere, afgelegen dorpjes zijn medicatie en dokters schaars.

Welke inentingen heb ik nodig?

Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je de grens oversteekt vanuit een ander Afrikaans land. Toch wordt deze vaccinatie sterk aangeraden wanneer je van Europa reist. 

Ook een inenting tegen DTP, Hepatitis B en een preventieve Malariakuur zijn aangeraden.

Bekijk zeker ook even de website van het Tropisch Instituut
www.itg.be en www.vacciweb.be.
Aangezien wij hierover geen sluitend advies mogen geven, raden we je aan om even contact op te nemen met je huisarts.

Medicijnen

Als je regelmatig geneesmiddelen gebruikt, kan het interessant zijn om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). 

De seizoenen in Tanzania wijken af van de Europese seizoenen en het kan er stoffig zijn. Indien je allergisch bent voor pollen en stof, is het verstandig om hiervoor medicatie mee te nemen.

Mobiel netwerk & bereik

Tanzania heeft een goede mobiele telefoon dekking. Tanzaniaanse simkaarten (prepaid) zijn overal te koop voor een redelijke prijs. Alleen in uiterst afgelegen gebieden is er slechts een beperkt bereik beschikbaar. Het is behoorlijk duur om vanuit Tanzania naar Europa te bellen. Hotelketens of lokale diensten rekenen vaak een hoge prijs aan. Bellen met je eigen GSM is indien mogelijk de meest voordelige optie. De landcode van Tanzania is +255.


Is er internet / WIFI ?

Tanzania heeft goed internet. Bijna alle lodges bieden WIFI. In de meeste steden zijn er cybercafés hoewel de snelheden iets lager kunnen liggen.

Elektriciteit

Er zijn drie soorten stopcontacten in Tanzania: Type G (BS-1363) en Type C (CEE 7/16 Europlug) en Type D (BS-546). Als de stekker van uw apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, hebt u een reisstekkeradapter nodig. Neem best een adapter voor alle soorten stopcontacten mee.

De stopcontacten in Tanzania leveren elektriciteit met een frequentie van 230 volt AC / 50 Hz.

Keuken & Kraantjeswater

De meeste lodges en hotels serveren Westers eten van prima kwaliteit.

Lodges in nationale parken bieden meestal een dagelijks vast menu met een beperkte keuze. Het is raadzaam om uw touroperator van tevoren te laten aangeven of u vegetariër bent of andere specifieke dieetwensen heeft.

Kraanwater is over het algemeen niet veilig om te drinken. Gefilterd en gebotteld water is niet altijd makkelijk te vinden als u buiten de steden reist. Het is dus raadzaam een voorraad aan te leggen. Lodges en hotels beschikken steeds over drinkbaar water.

Houd er rekening mee dat -met ingang van 2016-, Tanzania het gebruik van plastic zakken heeft verboden in een poging om vervuiling aan te pakken en het milieu te beschermen. Reizigers naar Tanzania mogen geen plastic draagtassen meer meenemen.

Hoeveel fooi moet ik voorzien?

Het is in Tanzania gebruikelijk om fooien te geven. In kleine, eenvoudige restaurants en bars wordt niet echt een fooi verwacht (maar wel gewaardeerd). In toeristische gelegenheden wordt aan kofferdragers, kamermeisjes, chauffeurs van taxi’s of busjes over het algemeen wat kleingeld gegeven, ten waarde van ongeveer 1 dollar/euro of 1.000 TZS. Een dergelijke fooi wordt ook aan mensen gegeven die op straat een dienst verlenen. In grotere, meer luxe restaurants is een fooi van 5 tot 10% van de rekening gebruikelijk. Voor uw privé safarigids/chauffeur kunt u als richtlijn gemiddeld USD $20- 25 per dag per safari auto aanhouden. Het tipgeld voor een beklimming staat in de richtlijnen die u ontvangt bij de offerte voor de beklimming.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x