PUUR REIZEN - Reisbureau Zuid-Afrika, Tanzania, Namibië, Botswana & Costa Rica

FAQ TANZANIA

Geen zoekresultaten gevonden.

Vervoer in Tanzania

De nationale parken zijn over de weg of per vliegtuig bereikbaar. De wegen naar en in de meeste parken zijn in minder goede staat en ongemarkeerd waardoor zelf rijden wordt afgeraden.

Touroperators stellen meestal een chauffeur/gids ter beschikking om de verschillende wildparken te bereiken. Het is ook mogelijk om naar de nationale parken te vliegen en deel te nemen aan de gamedrives die door de lodges worden georganiseerd.

De steden in Tanzania worden verbonden door bussen en dala-dala's (minibusjes).

In de steden is er openbaar vervoer in de vorm van bussen, dala-dala's, taxi's en, op sommige plaatsen, fietsen of tuk-tuks.

Precision Air verzorgt vanuit Dar es Salaam, Kilimanjaro of Zanzibar regelmatige vluchten naar alle belangrijke steden en andere bestemmingen in Oost-Afrika.

Coastal Air vliegt tussen de belangrijkste luchthavens op het vasteland en de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia en heeft frequente verbindingen tussen de nationale parken en een aantal luxelodges met eigen landingsbaan.

ZanAir vliegt tussen Zanzibar, Pemba en het vasteland.

Rijden is aan de linkerkant van de weg.

TRANSPORT 

Vanwege de vele murramwegen en de uitdagende rijomstandigheden raden wij het huren van een auto af. Vooral in de steden en grotere plaatsen kan het verkeer druk en chaotisch zijn. Bovendien kan je lokale safarigids je veel meer vertellen over de natuur en cultuur in dit land, en weet hij waar je de wilde dieren moet zoeken. In de steden is het raadzaam een (privé)taxi te nemen. Spreek een prijs af voordat je aan je reis begint.

Welke taal wordt er gesproken in Tanzania?

TAAL

Swahili en Engels zijn de officiële talen van Tanzania. Het merendeel van de mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector spreekt vloeiend Engels en vaak spreekt men ook nog een andere vreemde taal.

Hoe is het weer in Tanzania?

KLIMAAT

Tanzania ligt dicht bij de evenaar en biedt daarom een aangenaam, tropisch klimaat. Vooral de noordelijke parken zijn met een gemiddelde temperatuur van 20 tot 30 graden zeer aangenaam. Houd er echter rekening mee dat het in sommige gebieden, zoals Karatu en de Ngorongoro krater, koeler kan zijn en vooral 's nachts de temperatuur flink kan dalen.

De Europese zomer is in Tanzania "wintertijd". Het loopt van juni tot september en markeert tevens het droge seizoen.
Vanaf september gaan de temperaturen weer langzaam omhoog.
In het voorjaar, in september-oktober, bloeien de jacarandabomen weelderig en is Arusha gehuld in een prachtige paarse gloed.
Van oktober tot november verschijnen de korte regens, al passeren er tot maart regelmatig korte en hevige regenbuien.
Eind maart begint meestal het grote regenseizoen, dat tot eind mei duurt. Kijk ook waar en wanneer je het best de Grote Trek in de Serengeti kunt meemaken.

De Tanzaniaanse kust en eilanden zijn over het algemeen warmer en vochtiger dan het noorden van het land. De temperaturen bij de Kilimanjaro, die altijd bedekt is met sneeuw en ijs, en de Meru zijn veel lager en kunnen gemakkelijk onder nul komen.

Welke kledij moeten we voorzien in Tanzania?

KLEDING 

Pak zo licht mogelijk in. Neem lichte, gemakkelijk wasbare katoenen kleding en een trui mee, aangezien het 's avonds kan afkoelen.
Om je te beschermen tegen de zon raden wij je aan een hoed of pet, een zonnebril en zonnebrandcrème mee te nemen.
In veel restaurants wordt verwacht dat je casual gekleed bent.
Aan de islamitische kust en op Zanzibar moeten vrouwen (gedeeltelijk) bedekt zijn, dus draag geen zwemkleding of zeer korte shorts op straat.
Normaal gesproken draagt men in Tanzania slippers of sandalen. Als je echter van plan bent lange afstanden te lopen, is het raadzaam wandelschoenen of sportschoenen mee te nemen.

Kleuren als blauw en zwart moeten tijdens gamedrives worden vermeden, omdat ze tseetseevliegen en andere insecten aantrekken. Tseetseevliegen blijven graag rond je voeten en enkels hangen. Als je een park bezoekt waar de tseetseevlieg mogelijk actief is (zoals Tarangire National Park), is het raadzaam je lange broek in je sokken te stoppen (niet blauw of zwart).
Neutrale kleuren zoals lichtbruin, olijfgroen en kaki zijn goed voor safari-activiteiten en worden sterk aanbevolen.

Wat is het tijdsverschil tussen Europa en Tanzania?

TIJDZONE 

De tijdzone waarin Tanzania zich bevindt is GMD+3. Houd er rekening mee dat Tanzania de klok niet verzet naar winter- of zomertijd. Daarnaast is er ook een tijd die Swahili-tijd wordt genoemd, wat tot verwarring kan leiden. Als een genoemde tijd je vreemd in de oren klinkt, is het verstandig om te vragen of men het over de Swahili-tijd heeft.

Tijdens onze zomermaanden is het in Tanzania 1 uur later dan in België. Tijdens de winter bedraagt dit verschil twee uur.

Is Tanzania veilig?

VEILIGHEID

Tanzania is een veilig, stabiel en vriendelijk land. In grote steden en drukke gebieden, zoals markten en busstations, is het raadzaam om jouw bezittingen in de gaten te houden. Best kan je waardevolle sieraden thuis laten. Loop 's avonds niet op straat, maar neem liever een privé-taxi.

In de wildparken loop je geen gevaar, al dien je wel een aantal regels in acht te nemen:

 Stap in de wildparken nooit zomaar uit de safari auto zonder toestemming van de gids. 

 Houdt u bij lodges en tented camps aan de regels van de accommodatie. 

 Loop ’s avond niet alleen over straat. 

 Houdt u bij wandel-, fiets- en kanosafari’s aan de regels zoals ze met u besproken zijn en volg het advies van de begeleidende gids op.

Welke is de beste periode om Tanzania te bezoeken?

Tussen Juni en September is het Afrikaanse land op zijn mooiste. Deze periode ideaal om het land te bezoeken; je vermijdt er de hoogste temperaturen én het regenseizoen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

VISUM 

Iedere "buitenlander" wordt geacht een geldig visum te hebben om het land binnen te komen, tenzij het land van herkomst een verdrag heeft met Tanzania op grond waarvan het visum niet vereist is. Je paspoort dient nog minimaal 6 maanden na je vertrek uit Tanzania geldig te zijn en ten minste twee lege pagina's te bevatten.

Je kan jouw visum direct op de luchthaven verkrijgen, maar het is ook mogelijk om het vooraf online aan te vragen. Dit kan via het Tanzania elektronisch visumaanvraagsysteem. De aanvraag kan 1 tot 3 weken duren en je ontvangt de bevestiging per e-mail. Door het visum vooraf aan te vragen, kan je tijd besparen op de luchthaven.

De kosten van een toeristenvisum bedragen US $ 50 per persoon, met uitzondering van US burgers die US $ 100 betalen. Het is raadzaam de prijs te controleren voordat je vertrekt. We raden aan om de prijzen vlak voor uw bezoek nogmaals te checken. 

Meer informatie kan je vinden op www.tanzaniaembassy.be. 


Is een reisverzekering vereist?

REISVERZEKERING

Wij raden je aan om tijdens jouw verblijf in Tanzania een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten die Afrika dekt. Als je van plan bent de Kilimanjaro of Mount Meru te beklimmen is het raadzaam om bij jouw reisverzekering na te gaan of bergbeklimmen gedekt is of dat je hiervoor een extra pakket nodig hebt. Als je van plan bent om te gaan duiken, raden wij jou ook aan om te controleren of je een aanvullende verzekering nodig heeft.

Wanneer je reist met Puur Reizen, schrijven wij jou automatisch in voor de AMREF Flying Doctors Tourist Evacuation (met uitzondering van dagtochten)


Geldzaken

GELDZAKEN 
De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (TZS). Er zijn munten van 50, 100, 200 en 500 TZS en bankbiljetten van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 TZS.
Buitenlandse valuta, met name euro's en Amerikaanse dollars, worden algemeen geaccepteerd en kunnen bij banken en wisselkantoren worden omgezet in Tanzaniaanse shillings (TZS). Er worden geen dollarbiljetten ouder dan 2006 geaccepteerd.

Creditcards kunnen in een aantal lodges worden gebruikt, maar er worden vaak servicekosten tot 5% in rekening gebracht. Als je wil weten of de accommodaties in jouw reisroute creditcards accepteren, kun je dat bij ons navragen. Grotere steden hebben pinautomaten en wisselkantoren. Vergeet niet de instellingen van je pinpas aan te passen zodat je in het buitenland geld kunt opnemen.

Ziekenhuizen en dokters

GEZONDHEID 

Als je naar Tanzania reist, raden wij je aan contact op te nemen met jouw huisarts voor een persoonlijk advies op basis van jouw reis.

Bij aankomst in Tanzania is het raadzaam een extra rustdag in te plannen om te wennen aan de nieuwe omgeving en het nieuwe klimaat. Verandering van voedsel en grote hoogte kunnen diarree, hoofdpijn en/of verlies van eetlust veroorzaken.
Wees je bewust van de intense zonnestralen in Afrika. Draag een hoed of pet, blijf goed gehydrateerd en gebruik zo nodig wat extra zout. Het drinken van ijskoude dranken wordt afgeraden, omdat jouw maag en darmen dan overbelast kunnen raken. Drink geen kraanwater, maar mineraalwater uit verzegelde flessen.

Als je de Kilimanjaro of de Meru gaat beklimmen, zorgen wij ervoor dat je minstens twee keer per dag een medische controle krijgt, of vaker indien nodig. Jouw expeditiegidsen zijn medisch getraind in hoogteziekte en we nemen altijd zuurstof mee de berg op.


Welke inentingen heb ik nodig?

Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je de grens oversteekt vanuit een ander Afrikaans land. Toch wordt deze vaccinatie sterk aangeraden wanneer je van Europa reist. 

Ook een inenting tegen DTP, Hepatitis B en een preventieve Malariakuur zijn aangeraden.

Bekijk zeker ook even de website van het Tropisch Instituut
www.itg.be en www.vacciweb.be.
Aangezien wij hierover geen sluitend advies mogen geven, raden we je aan om even contact op te nemen met je huisarts.

Bagage

BAGAGE

vergeet niet dat -wanneer je een binnenlandse vlucht hebt-, het belangrijk is om ook de beperkingen voor deze vlucht te controleren, aangezien deze vaak verschillen van internationale vluchten.

Fotografie

FOTOGRAFIE

Het is belangrijk om je camera en andere apparatuur stofvrij en op koele plaatsen te bewaren, zodat de apparatuur langer meegaat. Wij bieden de mogelijkheid om batterijen op te laden in onze safariauto en vaak is het ook mogelijk om ze in de accommodatie op te laden.
Als je een foto wilt maken van de lokale bevolking, vraag dan eerst om toestemming. Het is niet toegestaan om foto's te maken van formele mensen/objecten, zoals politieagenten, militairen, kazernes, vliegvelden of nationale vlaggen. Doe het bij twijfel niet, het is de moeite niet waard.

Medicijnen

Als je regelmatig geneesmiddelen gebruikt, kan het interessant zijn om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). 

De seizoenen in Tanzania wijken af van de Europese seizoenen en het kan er stoffig zijn. Indien je allergisch bent voor pollen en stof, is het verstandig om hiervoor medicatie mee te nemen.

Mobiel netwerk & bereik

TELEFONEREN

Tanzania heeft een goede mobiele telefoon dekking. Tanzaniaanse simkaarten (prepaid) zijn overal te koop voor een redelijke prijs. De internationale code voor Tanzania is +255.


Is er internet / WIFI ?

INTERNET

Over het algemeen zijn de internetverbindingen in Tanzania redelijk. De meeste lodges en hotels bieden wifi aan

Elektriciteit

ELEKTRICITEIT

De elektriciteit in Tanzania is 220-240V. Stroomuitval kan regelmatig voorkomen; daarom is het meenemen van een zaklamp aan te raden. De meeste plaatsen zullen een generator hebben om voor stroom te zorgen als de elektriciteit uitvalt. Tijdens de nachtelijke uren worden deze echter vaak uitgeschakeld. Wij raden je aan een universele adapter mee te nemen om je elektrische apparaten te kunnen gebruiken. Al onze safarivoertuigen bieden oplaadmogelijkheden voor mobiele telefoons en camera's.

Keuken & Kraantjeswater

De meeste lodges en hotels serveren Westers eten van prima kwaliteit.

Lodges in nationale parken bieden meestal een dagelijks vast menu met een beperkte keuze. Het is raadzaam om uw touroperator van tevoren te laten aangeven of u vegetariër bent of andere specifieke dieetwensen heeft.

Kraanwater is over het algemeen niet veilig om te drinken. Gefilterd en gebotteld water is niet altijd makkelijk te vinden als u buiten de steden reist. Het is dus raadzaam een voorraad aan te leggen. Lodges en hotels beschikken steeds over drinkbaar water.

Houd er rekening mee dat -met ingang van 2016-, Tanzania het gebruik van plastic zakken heeft verboden in een poging om vervuiling aan te pakken en het milieu te beschermen. Reizigers naar Tanzania mogen geen plastic draagtassen meer meenemen.

Hoeveel fooi moet ik voorzien?

FOOIEN 

Het is gebruikelijk om in Tanzania een fooi te geven. In kleine en eenvoudige restaurants en bars wordt een fooi niet per se verwacht (maar wel op prijs gesteld). In toeristische gebieden is het gebruikelijk om bellmen, maids, taxichauffeurs of buschauffeurs een fooi te geven van ongeveer 1 USD, 1 Euro of 1.000 TZS. Een dergelijke fooi wordt ook gegeven aan mensen die op straat helpen. In duurdere restaurants kan je een fooi geven van ongeveer 5-10% van de rekening.

De richtlijn voor fooien voor jouw privé gids/chauffeur is USD 20-25 per gids per dag. De fooien voor het klimteam worden verstrekt bij het voorstel voor jouw klimtocht.

Paklijst

PAKLIJST

Inpakken voor je safari naar Tanzania kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral wanneer het je eerste Afrika avontuur is. Het land biedt een prachtige combinatie van bergen, vlaktes, oerwouden en stranden, met een enorme variatie in temperatuur en topografieën. Daarom is het van belang slim en zorgvuldig je koffer in te pakken.

Raadpleeg onderstaande Safari Paklijst voor suggesties om goed voorbereid en comfortabel in Tanzania rond te reizen. Het is geen complete lijst, maar geeft je waardevolle tips over (safari)items die je voor je reis niet mag vergeten!

paspoort (dat nog 6 maanden geldig is na je reis en ten minste twee blanco pagina’s bevat)

toeristenvisum (online te verkrijgen of bij de immigratiedienst op de luchthaven)

E-ticket (zorg ervoor dat je naam op het ticket overeenkomt met je paspoort)

telefoonnummers bij noodgevallen

reisverzekering

doktersverklaring (indien je speciale medicatie gebruikt)

bankpas en creditcard

lichte, gemakkelijk wasbare (katoenen) kleding; gedempte safarikleuren zoals kaki, groen, beige en neutrale kleuren worden aanbevolen. Dit zal ook helpen om de tseetseevliegen weg te houden, die gewoonlijk op donkere kleuren vallen

T-shirts met lange mouwen voor een koele avond maar ook voor bescherming tegen de zon en muggen

lange broeken voor in de avonden en tijdens koelere dagen (afritsbare broeken zijn erg handig)

comfortabele safarishirts en -shorts (maar niet te kort)

een fleecevest of dikke trui wordt aanbevolen voor game drives in de vroege ochtend of tegen de avond, zeker in de Ngorongoro krater kan het fris kan zijn

lichtgewicht, waterdichte jas of poncho (vooral tijdens het regenseizoen)

comfortabele wandelschoenen

wandelsokken, lang genoeg om in je broek te stoppen (en de tseetseevliegen buiten te houden)

sandalen of slippers

zwem- en strandkleding

waterschoenen ter bescherming tegen scherpe rotsen en koraal

zonnehoed of pet

zonnebrandcrème (waterbestendig en hoge SPF)

aftersun lotion

anti-muggengel of -spray

anti-jeukcrème tegen insectenbeten

natte doekjes of antibacteriële zeep

malariatabletten (raadpleeg vooraf je huisarts)

persoonlijke kleine EHBO-doos met pijnstillers, (blaren)pleisters, verband, tape, anti-diarreemiddelen, rehydratiepakketten en alle medicijnen die je normaal gebruikt. Opmerking: je safarigids heeft ook een uitgebreide medische kit bij zich

zonnebril

hoofdlamp of zaklamp (met extra batterijen)

zakmes

verrekijker

video- en/of fotocamera met extra lens, geheugenkaartjes, batterijen en opladers

lensreinigingsdoekjes

tas om je camera te beschermen tegen stof en regen

mobiele telefoon met oplader

universele adapter

reisgids over Tanzania

wildlife- en vogelgids om wilde dieren gemakkelijk te herkennen

notitieblok of dagboek om je ervaringen op te schrijven

boek om te lezen tussen de game drives door of op het strand


Houd er rekening mee dat de wieltjes van koffers niet erg “bush” vriendelijk zijn, hoewel de bagage natuurlijk altijd gedragen kan worden. Lichtgewicht, zachte tassen zijn aanbevolen omdat ze gemakkelijk op te bergen en mee te nemen zijn.
Een dagrugzak als handbagage is zeer handig tijdens de vlucht naar je volgende bestemming, wanneer je je per auto verplaatst of als je een wandeling maakt.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x