PUUR REIZEN - Reisbureau Zuid-Afrika, Tanzania, Namibië, Botswana & Costa Rica

FAQ NAMIBIE

Geen zoekresultaten gevonden.

Welk type rijbewijs heb ik nodig?

Voor autorijden in Namibië is een Europees rijbewijs voldoende. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar het wordt wel aangeraden. Een internationaal rijbewijs is wel vereist wanneer het Europees rijbewijs niet voldoet aan volgende kenmerken:

- “Drivers License” moet in het Engels vermeld worden
- de pasfoto van de chauffeur moet duidelijk zijn
- het rijbewijs moet geldig zijn voor de hele duur van de reis

Welke taal wordt er gesproken in Namibië?

De officiële taal in Namibië is Engels, maar er wordt ook Duits en Afrikaans gesproken. Omdat iedereen Engels spreekt is het makkelijk om te communiceren met de plaatselijke bevolking. Aangezien er 11 etnische groepen leven, worden ook verschillende soorten dialecten gesproken.

Wat is het tijdsverschil tussen Europa en Namibië?

Reizen zonder jetlag! In de Europese zomer is er geen tijdsverschil met Namibië. In de Europese winter dien je er rekening mee te houden dat het in Namibië één uur later is dan in België. Let wel: als het zomer is in België is het winter in Namibië en omgekeerd.

Hoe is het weer in Namibië?

In Namibië schijnt de zon gemiddeld driehonderd dagen per jaar. Reizen is daardoor aangenaam en het hele jaar mogelijk. 

Het regenseizoen loopt van eind november tot begin april, maar ook dan valt er niet overal regen en klaart de lucht na een korte, hevige bui snel op. Wel is het dan erg heet en kunnen droge rivierbeddingen overstromen. Wie niet van extreem hete temperaturen houdt, kan het regenseizoen best overslaan.

Van mei tot oktober is het een stuk koeler en regent bijna nooit. Overdag wordt het nog lekker warm, maar 's nachts koelt het in de Namibische winter heel erg af. In het droogseizoen, van mei tem augustus, zijn thermisch ondergoed, een dikke fleece en een warme muts geen overbodige luxe. Bovendien is er tot augustus minder begroeiing, wat het makkelijker maakt om wild te spotten!

In Namibië lopen de seizoenen dus anders dan bij ons: tijdens onze Europese zomer is het winter in Namibië en andersom. Namibië heeft een woestijnklimaat en is één van de droogste landen ter wereld. 

Van maand tot maand: 

Droogseizoen: van mei tot oktober (de Namibische winter)

Mei: het stopt met regenen en daardoor is de omgeving prachtig en groen. Tijdens de dag zijn de temperaturen gemiddeld rond 24-28°C. De avonden en nachten zijn doorgaans niet heel koud, maar aangenaam fris.

Juni: deze maand wordt gekenmerkt door kouder wordende avonden en nachten, de temperatuur kan 's nachts zakken tot 5°C. In de meer zuidelijk gelegen woestijngebieden kan het zeer koud worden. Tijdens de dag zijn de temperaturen wel nog aangenaam warm tussen 20 en 24°C.

Juli en augustus: dit zijn de koudste wintermaanden. Gemiddelde dagtemperaturen liggen rond 21 à 25°C. ‘s Nachts dalen de temperaturen tot 3°C en kan het in de zuidelijke woestijn en meest noordelijk gelegen gebieden van het land zelfs vriezen.

September en oktober: vanaf september wordt het overdag warmer zonder dat het (te) heet wordt. ‘s Morgens en ‘s avonds is het minder kil en blijft de hemel helder aangezien het nog steeds droog is. In de loop van oktober wordt het nog droger in het hele land, en door deze aanhoudende periode zonder regen worden de dagen & nachten warmer. De dagtemperaturen kunnen dan hoog oplopen.

Regenseizoen: van november tot april (de Namibische zomer)

November: de dagen worden warmer (tot 30°C) maar de vochtigheidsgraad blijft nog laag. In de zuidelijke woestijngebieden en in noordelijk Namibië kan de temperatuur nog een stuk hoger oplopen. De namiddagen kunnen bewolkt zijn maar meestal regent het in november nog niet.

December: in de loop van deze hete maand start de eerste regenval doorheen het land. De regen doet de hitte wat afkoelen naar meer aangename temperaturen. Een regenbui is meestal kort en krachtig en houdt niet lang aan.

Januari en februari: dit zijn de heetste zomermaanden. Het kan zeer warm en vochtig worden met gemiddelde temperaturen tussen 30-35°C met pieken tot 40°C in de zuidelijke en meer noordelijke delen van het land. Wanneer het nog regent, is dit meestal in de namiddag, maar niet dagelijks.

Maart en april: de regenval vermindert in de maand maart en is meestal volledig gestopt tegen het einde van april. Dagtemperaturen zijn kouder dan tijdens de piek van de zomermaanden en de nachten beginnen af te koelen. De temperatuur schommelt de meeste dagen rond 25-30°C.Is Namibië veilig?

Namibië is een veilig land met weinig criminaliteit. We raden je echter aan om een aantal voorzorgen te nemen en je spullen steeds in het oog te houden:

- sluit je huurwagen steeds goed af

- laat geen waardevolle voorwerpen in het voertuig liggen

- maak gebruik van de safes in de lodges

- hou je persoonlijke spullen steeds in de gaten

- draag geen waardevolle spullen of grote sommen geld bij je

We raden je af om na zonsondergang te reizen omdat dit het moment is waarop dieren actief zijn. Op plaatsen zonder wegverlichting is het onmogelijk om dieren op de weg te spotten en dit kan gevaarlijk zijn. Bovendien zijn huurwagens niet verzekerd wanneer in het donker gereden wordt.

Welke is de beste periode om Namibië te bezoeken?

Namibië kan het hele jaar door bezocht worden. De maanden van januari tem juni worden als laagseizoen beschouwd. Juli tem december is hoogseizoen.

De beste periode om naar Namibië te reizen is het droogseizoen van april tot en met oktober. Elke maand heeft zijn typische voordelen. Contacteer ons voor advies op maat. 

April en vooral mei zijn vaak heerlijke maanden in Namibië. Steeds droger, met een echte frisheid in de lucht en veel groen in het landschap. Tijdens april en mei is de lucht helder en stofvrij. s' Nachts en in de ochtend kan het echt koud zijn. Thermisch ondergoed, een warme muts, een dikke fleece en windstopper zijn zeker geen overbodige luxe. 

Van juni tot augustus koelt Namibië af en droogt het verder uit. De nachten kunnen koud worden en zelfs het vriespunt bereiken. Thermisch ondergoed, een warme muts een dikke fleece en windstopper zijn zeker geen overbodige luxe. Naarmate het landschap droger wordt, trekt het wild meer naar de waterpoelen, en is het gemakkelijker te zien voor bezoekers. 

In september en oktober warmt het land opnieuw op. Hoewel er vaak veel stof ligt en de vegetatie verdort zijn deze maanden de beste om wild te spotten.

Het weer in november is moeilijk te voorspellen. Soms houdt het hete, droge weer aan; maar op andere momenten vult de hemel zich met wolken en dreigt het te gaan regenen. Wie het geluk heeft om de eerste regens van het seizoen mee te maken, zal dat drama nooit vergeten. 

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Wie minder dan 3 maanden naar Namibië reist, krijgt bij aankomst een visumstempel in zijn/haar Belgisch paspoort, dit is gratis. Reizigers naar Namibië dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op datum van vertrek. 

Namibië controleert in het bijzonder of volwassenen en kinderen familie van elkaar zijn en of die reis gebeurt met toestemming van de ouders.

1) Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Namibië reizen, moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag bij het gemeentebestuur een meertalig geboortecertificaat, dat ook in het Engels is opgesteld.

2) Indien niet beide ouders meereizen, is ook een schriftelijke toestemming van de niet aanwezige ouder nodig, eveneens in het Engels. Je kan dit zelf opstellen en de handtekening laten legaliseren bij het gemeentebestuur. Opgelet, deze toestemming mag niet ouder zijn dan 6 maand bij aankomst in Namibië.

Voor absolute zekerheid of meer info kan je altijd de ambassade raadplegen: www.namibiaembassy.be

Geldzaken

De Namibische Dollar is de munteenheid van Namibië, (NAD; symbool N$). Namibische Dollar bestaat in coupures van N$200, 100, 50, 20 en 10. Munten zijn er in coupures van N$5, N$1, 50 cent, 10 cent en 5 cent.

De Namibische Dollar is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand (R) en kent een vaste 1:1 ratio. De Zuid-Afrikaanse Rand wordt in heel Namibië aanvaard. Het is echter belangrijk te onthouden dat de Namibische Dollar niet aanvaard wordt in Zuid-Afrika. Voor 1 EUR krijg je ongeveer 17 NAD, de waarde van deze eenheid fluctueert regelmatig.

Euro's kunnen ingewisseld worden op de luchthaven, bij banken of erkende geldwisselaars. Zorg dat je altijd een kwitantie krijgt. Je kan in grotere plaatsen ook Namibische Dollars afhalen bij een ATM-machine met een kredietkaart (Visa of Mastercard) of een gewone bankpas met het Cirrus of Maestro logo. Check bij jouw bank best even of deze optie op jouw bankkaart geactiveerd is.


Kredietkaarten zoals Visa & Mastercard worden zo goed als overal in Namibië aanvaard. Bijna alle lodges en tankstations aanvaarden kredietkaarten als betaalmiddel. Het is echter raadzaam om altijd een minimum aan cash bij te hebben voor het geval er geen verbinding gemaakt kan worden met de elektronische betaaltoestellen of als kredietkaarten toch niet aanvaard worden.

In principe is cash geld enkel nodig voor het betalen van fooien, het kopen van souvenirs in een lokale shop of het betalen van inkomgelden.

We adviseren om geen grote sommen cash geld mee te nemen maar om regelmatig cash geld af te halen in de steden waarlangs jullie zullen passeren tijdens de reis.

De in- en uitvoer van plaatselijke valuta is beperkt tot N$ 50.000. De invoer van buitenlandse deviezen is onbeperkt, op voorwaarde dat bedragen gelijk aan of hoger dan NAD5.000 bij aankomst worden aangegeven. De uitvoer van deviezen is onbeperkt tot het ingevoerde en aangegeven bedrag.


Banken zijn in de meeste steden te vinden. De meeste banken bieden geldwisseldiensten - met contant geld, bank- en kredietkaarten en reischeques.

Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur.


Ziekenhuizen en dokters

Indien je medische verzorging nodig hebt tijdens je reis, kan je hiervoor best terecht in private ziekenhuizen in de hoofdstad Windhoek, Swakopmund, Walvis Bay en Otjiwarongo. Het personeel heeft een goede medische kennis, ook de hygiënische omstandigheden zijn er goed.

Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders, is het verstandig een in het Engels opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.

Welke inentingen heb ik nodig?

Alvorens naar Namibië te reizen, dien je je te laten beschermen tegen Hepatitis A. Ook wordt er aangeraden om je te laten inenten tegen buiktyfus. Een update van polio, tetanus en difterie zijn geen overbodige luxe. Voor reizen naar sommige gebieden (regio’s ten noorden van Etosha, evenals regio's aan de permanente rivieren Kavango en Zambezi) wordt aangeraden om voorzorgen te nemen tegen malaria. Bekijk zeker ook even de website van het Tropisch Instituut: www.wanda.be. Wij mogen hierin echter geen sluitend advies geven en raden je aan om even contact op te nemen met je huisarts.

Enkele voorzorgen die jullie ter plaatse kunnen nemen:

- draag ‘s avonds en ‘s nachts (wanneer de muggen actief zijn) lange mouwen en lange broeken

- gebruik steeds een muggen werend product

- maak gebruik van muskietennetten wanneer deze beschikbaar zijn

Is Namibië een proper land?

In tegenstelling tot sommige andere Afrikaanse landen is Namibië echt een proper land, met een hoge norm wat betreft hygiëne. Omdat de inwoners zich bewust zijn van de enorme natuurpracht en trots zijn op hun land, vindt je weinig zwerfvuil. De sanitaire voorzieningen zijn over het algemeen zeer proper.

Medicijnen

Als je regelmatig geneesmiddelen moet gebruiken kan het interessant zijn om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Self Drive of Guided?

Wanneer je een Self-drive safari maakt, huur je een 4x4 wagen en rij je zelf tussen je bestemmingen. Met GPS, een gedetailleerd roadbook en een wegenkaart, ga je op avontuur en ontdek je op eigen initiatief de mooiste plekjes.

Meestal rij je door prachtige landschappen over brede gravelroads. Wist je trouwens dat Namibië 37.000 kms. gravelroads en 5.450 kilometers geasfalteerde weg heeft?

Omdat Namibië een uitgestrekt land is met prachtige natuurgebieden, leent het zich uitstekend voor het maken van een self-drive.

Door zijn uitstekend wegennet, de vriendelijkheid van de bevolking en omdat het land heel weinig criminaliteit kent, staat Namibië garant voor een veilig avontuur.

In geval van vragen of problemen kan je steeds beroep dan op jouw persoonlijke tourconsultant in Namibië of op het autoverhuurbedrijf.

Kleine problemen (bv. een band vervangen) dien je zelf op te lossen.

Uiteraard is een self-drive safari goedkoper dan een private guided tour.


Een begeleide privé-safari (private guided tour) houdt in dat je van begin tot einde begeleid wordt door je eigen privé-gids die tevens de wagen bestuurt.

Een private guided tour is ongetwijfeld de meest ontspannen manier om dit spectaculaire land te ontdekken. Onze aangename gidsen zullen je vanaf aankomst op de luchthaven een goed gevoel geven. Door hun betrouwbaarheid, enthousiasme en hun uitstekende kennis van het land, zijn fauna en flora zorgen ze voor een absolute meerwaarde. 

Onze gidsen staan garant voor een zorgeloze vakantie. Zij staan in voor het proper houden, tanken en besturen van de huurwagen, het bijregelen van de juiste bandendruk, het inchecken bij de lodges en zorgen voor fris water onderweg.
Door hun uitgebreide kennis van het wegennet rijd je gegarandeerd langs de mooiste routes en kom je steevast op tijd bij de volgende lodge aan.

Een ander groot voordeel van een private guided tour is dat de gids jou begeleidt tijdens privé-excursies waarvoor je anders in bepaalde gevallen tegen betaling in de lodge op vaste uren bij een andere groep zou moeten aansluiten. Voorbeelden van dergelijke excursies zijn: een bezoek aan Sossusvlei, gamedrives in droge rivierenbeddingen op zoek naar woestijnolifanten, een bezoek aan Cape Cross, Welwitchia Drive, game drives, 4x4 excursies, …

Elke avond bespreek je met jouw gids het programma en de mogelijkheden voor de volgende dag.

Enkel in de wagen ben je in gezelschap van de gids. Op alle andere momenten geniet je uiteraard van volledige privacy. Wij zorgen ervoor dat de gidsen kunnen overnachten in guide rooms.
Mobiel netwerk & bereik

Bij de meeste lodges en campsites en in de steden is er GSM bereik. Onderweg, tussen de verschillende bestemmingen is er beperkt tot geen bereik. Omdat roaming duur is, is het een goed idee om gebruik te maken van een lokale simkaart wanneer je door Namibië reist. Simkaarten kunnen in de meeste winkels en tankstations aangekocht worden en je kan deze met krediet herladen. Bedienden in tankstations helpen je hiermee meestal graag verder. Wanneer je bij de service provider in Namibië een simkaart laat activeren, is het ook mogelijk om van internet toegang te genieten terwijl je reist. MTC heeft het beste netwerkbereik in Namibië, maar het is belangrijk te onthouden dat er gebieden zijn met weinig tot helemaal geen bereik. Indien gewenst, kan er een satteliettelefoon gehuurd worden.

Is er internet / WIFI ?

Bij vrijwel alle accommodatie is er WIFI in de gemeenschappelijke ruimtes bij het hoofdgebouw. I Sommige verbindingen verlopen echter zeer langzaam en het is best om in het achterhoofd te houden dat een WIFI-verbinding niet gegarandeerd is. In de grote steden (Windhoek en Swakopmund) zijn er internetcafés.

Elektriciteit

Er is zoals bij ons een netspanning van 220V. Universele adapters hebben meestal niet de juiste stekker voor Namibië. Best koop je op voorhand een adaptor type D met 3 ronde pinnen. Je krijgt er ook één van onze contacpersoon tijdens de meet & greet.


Is kraantjeswater drinkbaar?

Over het algemeen is het veilig om water te drinken in Namibië, maar we raden toch aan om flessenwater te gebruiken. Flessenwater is overal te koop. Water is schaars in Namibië, ga er dus aub steeds spaarzaam mee om.

Hoeveel fooi moet ik voorzien?

Het geven van een fooi is gebruikelijk in Namibië. Wanneer de bediening niet in de prijs is inbegrepen, kan je stellen dat 10% van het totale bedrag een goede richtlijn is.

Het geven van een fooi in Namibië gebeurt vrijwillig en discreet en wordt beschouwd als appreciatie van een goede service. Een gegeven fooi dient steeds aangepast te zijn aan de geleverde service. Een aantal richtlijnen:

- restaurants, hotels en drankgelegenheden: 15%

- porters: 10 ZAR - 20 ZAR (afhankelijk van de hoeveelheid bagage)

- autobewakers: 2 ZAR - 5 ZAR

- bedienden bij een tankstation: 2 ZAR – 5 ZAR

- personeel in lodges: 30 ZAR – 50 ZAR per gast per dag

(meestal staat er een box voor fooien bij de receptie)

- gidsen (activiteiten): 100 ZAR - 250 ZAR per gast

(afhankelijk van de duur van de tour/activiteit en betrokkenheid/inzet van de gids)

- privé gidsen: 100 ZAR - 300 ZAR per dag

Het geven van een fooi aan een gids is voor hen een bonus en hangt volledig af van de verkregen service. Fooien worden zowel aanvaard in de lokale als in een vreemde munteenheid. Wanneer je niet zeker bent wanneer je best een fooi kan geven, volg je best de algemene regel om aan het einde van je verblijf of activiteit een eenmalige fooi te geven voor alle dagen in plaats van het geven van een fooi per dag.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x