PUUR REIZEN - Reisbureau Zuid-Afrika, Tanzania, Namibië, Botswana & Costa Rica

FAQ BOTSWANA

Geen zoekresultaten gevonden.

Welk rijbewijs heb ik nodig?

Het internationaal rijbewijs is vereist als je een wagen wenst te huren voor minder dan drie maanden. Het internationaal rijbewijs kan je verkrijgen bij de gemeente van je woonplaats.

Bijeen aanvraag moet je volgende zaken meenemen:

  • Een recente pasfoto
  • Je identiteitskaart
  • Het geldige Belgische rijbewijs

Vervoer in Botswana

Over het algemeen is het wegennet in Botswana goed onderhouden maar in de gebieden buiten de grote steden kunnen de wegen er minder goed aan toe zijn. Rijden buiten de hoofdwegen in Botswana wordt bijgevolg ten zeerste aangeraden in 4x4 voertuigen, die correct zijn uitgerust.

Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De nationale maximumsnelheid is op geasfalteerde wegen 120 km/u en 60 km/u in steden en dorpen.

’s Nachts rijden wordt afgeraden omdat de wegen onveilig zijn door rondzwervend vee en wilde dieren. Wil je je ’s nachts toch verplaatsen, neem dan best een taxi.

Benzine is gemakkelijk te verkrijgen maar wanneer je grotere afstanden moet afleggen, raden we je aan om bij elk benzinestation vol te tanken.

Er zijn grote luchthavens in Maun, Kasane en Gaborone, terwijl vaak kleinere chartervluchten worden gebruikt om bij de andere topattracties en kampen te komen.

Het openbaar vervoer in Botswana beperkt zich tot de hoofdwegen tussen de grote bevolkingscentra en is van weinig nut voor de reiziger aangezien de meeste toeristische attracties van Botswana buiten de gebaande paden liggen.

Welke kledij moet ik voorzien in Botswana?

In de zomer wordt de voorkeur gegeven aan lichte, lichtgekleurde katoenen kleding. Vermijd synthetische materialen en zwarte kleding, aangezien deze de transpiratie en het ongemak verhogen. Draag in de winter broeken, overhemden/blouses met lange mouwen en truien. Van mei tot augustus kunnen de nachttemperaturen dalen tot onder nul graden Celsius, dus warme truien en jassen zijn van vitaal belang, vooral op ochtend- en avond game drives. Kledingstukken in neutrale kleuren die opgaan in de bush en het bos zijn aan te raden voor safari's en het bekijken van wild. Neem altijd een lichtgewicht jack en/of trui mee voor onverwachte temperatuurwisselingen of regen. Gesloten, comfortabele wandelschoenen of sportschoenen zijn in alle seizoenen een must. Bescherming tegen de zon is essentieel. Neem een zonnehoed, zonnebrandcrème van goede kwaliteit, zonnebrandlotion en een gepolariseerde zonnebril mee. Zonnehoeden met een brede rand zijn ideaal.

De inwoners van Botswana verwachten van bezoekers dat ze zich deftig kleden. Het dragen van een te korte rok of broek wordt op publieke plaatsen als aanstootgevend ervaren.

Welke taal wordt er gesproken in Botswana?

Engels is de officiële voertaal in Botswana. Hiernaast spreken bijna alle inwoners het lokale dialect: Setswana.

Wat is het tijdsverschil tussen Europa en Botswana?

Ook Botswana kent een zomer- en wintertijd, maar de klok wordt op andere data verzet dan bij ons. Van de eerste zondag in april tot de eerste zondag in september is het er een uur vroeger dan bij ons. Tussen de eerste zondag in september tot de laatste zondag in oktober is er geen tijdsverschil. Van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag van maart is het een uur later.

Hoe is het weer in Botswana?

Het klimaat in Botswana is typisch voor zuidelijk Afrika, hoewel het er minder regent dan in landen verder naar het oosten. De regens in Botswana vallen meestal tussen december en maart, wanneer de gemiddelde minimumtemperaturen rond de 20 graden liggen. Sommige dagen zijn helder en zonnig, op andere dagen valt er in de namiddag een onweersbuien en weer andere dagen zijn gewoon grijs.

Net als in Namibië zijn april en mei in Botswana over het algemeen prachtig, met een heldere hemel en een groen landschap. De nachttemperaturen beginnen in deze maanden te dalen, vooral in de Kalahari. Op plaatsen in en rond de Okavango zijn de temperaturen meestal minder extreem en gematigder dan in de drogere gebieden van de Kalahari.

Van juni tot augustus kunnen de nachttemperaturen in de drogere gebieden dicht bij het vriespunt liggen, maar overdag warmt het snel op, wanneer de lucht meestal helder en blauw is. Het is dan het 'hoogseizoen' voor de meeste safarigebieden: het land is droog in de meeste gebieden, dus de dieren verzamelen zich rond de weinige beschikbare waterbronnen.

Dit gaat door tot in september en oktober, wanneer de temperaturen weer stijgen, de landschappen uitdrogen en het wild zich nog meer concentreert. Dit is de beste tijd voor safari's op groot wild - hoewel oktober erg heet kan aanvoelen, met maximumtemperaturen die soms de 40°C benaderen.

November is moeilijk te voorspellen, omdat het soms een voortzetting van de hitte van oktober kan zijn, terwijl het soms wordt afgekoeld door de eerste regens. November is altijd een interessante maand.


Is Botswana veilig?

Botswana is een veilig land te noemen.  De licht stijgende criminaliteitscijfers in de hoofdstad Gaborone staan nog altijd in schril contrast met die van vele andere Afrikaanse landen.

Veiligheid is in de meeste gevallen een kwestie van je gezond verstand gebruiken:

- sluit je huurwagen steeds goed af

- laat geen waardevolle voorwerpen in het voertuig liggen

- maak gebruik van de safes in de lodges

- hou je persoonlijke spullen steeds in de gaten

- draag geen waardevolle spullen of grote sommen geld bij je

We raden je af om na zonsondergang te reizen omdat dit het moment is waarop dieren actief zijn. Op plaatsen zonder wegverlichting is het onmogelijk om dieren op de weg te spotten en dit kan gevaarlijk zijn. Bovendien zijn huurwagens niet verzekerd wanneer in het donker gereden wordt.

Mochten er zich in Botswana problemen voordoen, dan kan je contact opnemen met het noodnummer van onze vertegenwoordiger ter plaatse: +267 73 10 80 25.

Info/website Belgische Ambassade/Consulaat: https://southafrica.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten/ereconsulaten/gaborone

Registreer je via https://travellersonline.diplomatie.be/ . In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken u indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Verblijf je minder dan 90 dagen in Botswana dan heb geen visum nodig maar wel:

- een internationaal paspoort (nog minstens 6 maanden geldig na terugkeer, minstens 2 blanco pagina's vrij)
- een geldige Belgische identiteitskaart
- je vliegtickets
- documenten van je eerstvolgende verblijfplaats
- een bewijs van je medische reisbijstandsverzekering (mutualiteiten...)
- een bewijs van voldoende financiële middelen (cash, bankkaarten...)

Indien kinderen onder de 18 jaar meereizen/ alleen reizen:
- ouderlijke toestemming aanvragen bij het gemeentehuis/districtshuis.
Dit document moet:
- origineel zijn
- recent zijn
- voorzien zijn van stempel en handtekening

Geldzaken

De munteenheid van Botswana is de Pula (wat 'regen' betekent in het Setswana) en is onderverdeeld in 100 thebe (wat 'schild' betekent in het Setswana). Travellers cheques en vreemde valuta kunnen worden gewisseld bij banken, wisselkantoren en erkende hotels. Zorg dat je altijd een kwitantie krijgt.

De Euro is een gemakkelijk omwisselbare valuta (en wordt door sommige etablissementen geaccepteerd - maar over het algemeen wordt dan een erg hoge wisselkoers toegepast).  1 EURO is ongeveer gelijk aan 12 BWP.

Culturele bezienswaardigheden en kunst- en ambachtelijke winkels accepteren meestal alleen contant geld. Kleine coupures zijn dus handig om gepast te kunnen betalen of als je een fooi wil geven.

We adviseren om geen grote sommen cash geld mee te nemen maar om regelmatig cash geld af te halen in de steden die je passeert tijdens de reis.

De meeste creditcards worden in hotels en restaurants geaccepteerd.

In Botswana zijn zeven grote commerciële banken en een aantal wisselkantoren actief. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 15.30 uur en zaterdag van 8.30 tot 10.45 uur.

Volledige bankdiensten zijn beschikbaar in de grote steden, hoewel overal in het land pinautomaten in opkomst zijn. Bij die ATM’s kan je geld ophalen met een bankkaarten met Visa logo en in de meeste gevallen ook met Cirrus of Maestro logo. Check voor je vertrek wel of de instellingen van je bankkaart toelaten wereldwijd geld af te halen.

Ziekenhuizen en dokters

Botswana kent een goede gezondheidszorg. In de grotere steden vind je degelijke ziekenhuizen en (privé)klinieken. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringsdocumenten invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders, is het verstandig een in het Engels opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.

Welke inentingen heb ik nodig?

Alvorens naar Botswana te reizen, dien je je te laten beschermen tegen Hepatitis A. Ook een update van het difterie-tetanus-polio vaccin wordt aanbevolen. Het vaccin tegen gele koorts is niet vereist voor een reis door Botswana als je rechtstreeks van België komt. De inenting is wél vereist als je van een land komt waar de ziekte voorkomt, zelfs in korte transit en ongeacht de duur van je verblijf.

Bekijk zeker ook even de website van het Tropisch Instituut: www.wanda.be . Wij mogen hierin echter geen sluitend advies geven en raden je aan om even contact op te nemen met je huisarts.

Medicijnen

Als je regelmatig geneesmiddelen moet gebruiken kan het interessant zijn om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Mobiel bereik & netwerk

Botswana beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden. In nationale parken is geen dekking. Het internationale toegangsnummer van Botswana is +267. Eventueel kan je een prepaid simkaart aanschaffen om lokaal goedkoop te bellen. Vraag de verkoper of hij de simkaart wil installeren.

Is er internet / WIFI?

De meeste hotels, lodges en guest houses bieden internettoegang of Wifi en er zijn internetcafés in steden en toeristische plaatsen. In de meer afgelegen plattelandsgebieden is internettoegang vaak moeilijk te krijgen en in tentenkampen in natuurparken is geen internet beschikbaar.

Elektriciteit

De stopcontacten in Botswana zijn van het Zuid-Afrikaanse type M SABS1661 ("Large" 15 amp BS-546).  Als de stekker van je apparaat niet in de vorm van deze stopcontacten past, heb je een reisstekkeradapter nodig.

De netspanning in Botswana ligt bedraagt doorgaans 230V. Een reisstekkeradapter is meestal alles wat je nodig hebt maar als je apparaten wil gebruiken die niet geschikt zijn voor 220-240 volt, heb je een voltage adapter nodig.

Keuken & Kraantjeswater

Safari lodges en kampen serveren een internationale keuken, over het algemeen van een zeer hoog niveau, samen met lokaal bier en geïmporteerde wijn en sterke drank. Goede restaurants en bars zijn te vinden in de belangrijkste steden, vaak in hotels. Rundvlees en geitenvlees zijn zeer populair. Elders is het voedsel meer eenvoudig: gierst- en sorghumpap zijn de plaatselijke basisvoedingsmiddelen.

Kraanwater wordt als veilig beschouwd maar we raden toch aan flessenwater te drinken. Gefilterd water is verkrijgbaar in de meeste kampen en winkels bieden flessenwater aan - het is raadzaam een voorraad flessenwater aan te leggen als u buiten de gebaande paden reist. Melk is gepasteuriseerd, en zuivelproducten, lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten zijn over het algemeen veilig. Een fooi van vijf tot tien procent is gebruikelijk voor restaurantrekeningen. Op veel plaatsen wordt automatisch een toeslag voor de bediening toegevoegd. Het is gebruikelijk om de wildgids en het personeel van de lodge een fooi te geven als je op safari bent.

Hoeveel fooi moet ik voorzien?

Een fooi van vijf tot tien procent is gebruikelijk voor restaurantrekeningen. Op veel plaatsen wordt automatisch een toeslag voor de bediening toegevoegd. Het is gebruikelijk om de wildgids en het personeel van de lodge een fooi te geven als je op safari bent.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x