PUUR REIZEN - Reisbureau Zuid-Afrika, Tanzania, Namibië, Botswana & Costa Rica

FAQ ZUID AFRIKA

Geen zoekresultaten gevonden.

Welk type rijbewijs heb ik nodig?

Voor autorijden in Zuid Afrika is een Europees rijbewijs niet voldoende. Je moet dus een internationaal rijbewijs aanschaffen. Een internationaal rijbewijs kan je verkrijgen bij de gemeente van je woonplaats en moet voldoende aan onderstaande kenmerken:
- “Drivers License” moet in het Engels vermeld worden
- de pasfoto van de chauffeur moet duidelijk zijn
- het rijbewijs moet geldig zijn voor de hele duur van de reis


Welke taal wordt er gesproken in Zuid Afrika?

De officiële taal in Zuid Afrika is Engels, maar er wordt ook Afrikaans gesproken. Omdat iedereen Engels spreekt is het makkelijk om te communiceren met de plaatselijke bevolking.

Wat is het tijdsverschil tussen Europa en Zuid Afrika?

Reizen zonder jetlag! In de Europese zomer is er geen tijdsverschil met Zuid Afrika. In de Europese winter dien je er rekening mee te houden dat het in Zuid Afrika één uur later is dan in België. Let wel: als het zomer is in België is het winter in Zuid Afrika en omgekeerd.

Hoe is het weer in Zuid Afrika?

De Zuid-Afrikaanse temperaturen liggen in de zomermaanden gemiddeld tussen 8°C en 28°C, terwijl de wintertemperaturen variëren van 1°C 's nachts tot ongeveer 18°C overdag.  

De gemiddelde jaarlijkse neerslag is aan de lage kant met minder dan 500 mm per jaar, waardoor het land enigszins droog is. Veel van de regen valt in de Westkaap in de winter, in tegenstelling tot de rest van het land, waar het in de zomer regent. Positief is dat het Zuid-Afrikaanse klimaat je met gemiddeld 8,5 uur zonneschijn per dag meer dan behoorlijk wat zonneschijn te bieden heeft.

Is Zuid Afrika veilig?

Je persoonlijke veiligheid is altijd belangrijk en dus ook op vakantie. Je wil optimaal van een zorgeloze vakantie genieten. Zuid-Afrika komt soms slecht in het nieuws, maar ook hier kun je veilig op vakantie.

Onze tips helpen je hierbij:

WEES OP JE HOEDE

Als toerist ben je van mijlenver herkenbaar. Je doet anders, je kleedt je anders, je praat anders en je ziet er anders uit! Dit is fijn want Zuid-Afrikaners ontmoeten je graag en zijn enorm gastvrij, maar helaas zien criminelen ook direct dat je wellicht een makkelijker doelwit bent.

Zorg dat je altijd op je hoede bent en weet wat er rondom je gebeurt. Gebruik gewoon je gezond verstand en als een situatie niet prettig aanvoelt, verlaat de plek dan. Maak je geen zorgen dat je wellicht onbeleefd overkomt. Trek niet de aandacht met dure juwelen, mobiele telefoons en dure camera’s.

We raden je echter aan om een aantal voorzorgen te nemen en je spullen steeds in het oog te houden:

- sluit je huurwagen steeds goed af

- laat geen waardevolle voorwerpen in het voertuig liggen

- maak gebruik van de safes in de lodges

- hou je persoonlijke spullen steeds in de gaten

- draag geen waardevolle spullen of grote sommen geld bij je

We raden je af om na zonsondergang te reizen omdat dit het moment is waarop dieren actief zijn. Op plaatsen zonder wegverlichting is het onmogelijk om dieren op de weg te spotten en dit kan gevaarlijk zijn. Bovendien zijn huurwagens niet verzekerd wanneer in het donker gereden wordt.

WAT DOE IK IN EEN NOODGEVAL?

Hou de volgende telefoonnummers bij de hand:

112 Algemeen noodnummer naar een Call Centre, die de benodigde hulpdiensten zullen inschakelen (bel vanaf een mobiele telefoon)

10111 Voor elk noodgeval waar je de politie (SAPS) voor nodig hebt

10177 Medische noodgevallen

Hou ook altijd het nummer van ons contact ter plaatse (+27(0)66 302 4072), je accommodatie en de autoverhuur maatschappij bij de hand.


Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Verblijf je minder dan 90 dagen in Zuid-Afrika dan heb je geen visum nodig maar wel:

- een internationaal paspoort (nog minstens 6 maanden geldig na terugkeer, minstens 2 blanco pagina's vrij)
- een geldige Belgische identiteitskaart
- je vliegtickets (ook de retourtickets)

- documenten van je eerstvolgende verblijfplaats
- een bewijs van je medische reisbijstandsverzekering (mutualiteiten...)
- een bewijs van voldoende financiële middelen (cash, bankkaarten...)
- een bewijs van je vaccinatie tegen gele koorts (alleen verplicht als je Zuid-Afrika binnenkomt via een land, al dan niet in transit, waar een bewijs van een gele-koortsvaccinatie verplicht is)

Bij kinderen jonger dan 18 jaar, controleert Zuid-Afrika of de reis gebeurt met toestemming van de ouders. Als niet beide ouders meereizen, is een kopie van het geboortecertificaat van het kind en een schriftelijke toestemming van de niet aanwezige ouder(s) nodig, beide in het Engels.

Vraag aan het gemeentebestuur een meertalig geboortecertificaat. De schriftelijke toestemming kan je zelf opstellen en de handtekening laten legaliseren bij jouw gemeentebestuur. De Zuid-Afrikaanse overheid voorziet een model schriftelijke toestemming dat door haar ambassades of consulaten kan worden gecontroleerd: www.home-affairs.gov.za/files/ParentalConsentAffidavit_v8.pdf  

Opgelet, deze toestemming mag niet ouder zijn dan 6 maand bij aankomst in Zuid-Afrika.

Bij twijfel contacteer je best de Ambassade van Zuid-Afrika (www.southafrica.be).


Geldzaken

GELDZAKEN

De officiële munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid Afrikaanse rand, die verdeeld is in 100 centen. Er zijn biljetten van R200, R100, R50, R20 en R10. Munten zijn er in R5, R2, R1, 50c, 20c, 10c en 5c.

Een Zuid Afrikaanse rand is 0,06 euro waard. Eén euro is ongeveer 16,50 rand waard. Zuid-Afrika heeft een westers banksysteem, op de meeste plaatsen worden creditcards geaccepteerd.

BANKEN

Banken vind je in de meeste steden en zijn over het algemeen geopend van 09.00 tot 15.30 uur op weekdagen en van 08.30 tot 11.00 uur op zaterdagen (gesloten op zon- en feestdagen). De meeste bieden geldwisseldiensten aan - met contant geld, bank- en kredietkaarten, alsook reischeques. Je kan ook contant geld krijgen uit geldautomaten (ATM's). Verscheidene internationale banken hebben filialen in de belangrijkste stadscentra. Breng uw bank er altijd van op de hoogte dat u naar het buitenland reist, want zij kunnen uw aankopen wel eens blokkeren als zij niet op de hoogte zijn.

FOOIEN

Een fooi geven is gebruikelijk in Zuid-Afrika. Wanneer de bediening niet in de prijs is inbegrepen, kan je stellen dat 10% van het totale bedrag een goede richtlijn is als fooi.


Ziekenhuizen en dokters

Zuid-Afrika telt twee soorten ziekenhuizen: staatshospitalen en privé-hospitalen. De kwaliteit van de medische zorgverlening is in beide gevallen hoogstaand maar hou in staatshospitalen rekening met een wachttijd voor niet-dringende behandelingen. Privé-hospitalen hebben meer personeel, zijn vaak moderner en de patiëntenkamers zijn er veel comfortabeler.

We raden je aan je aansluitingskaart van Eurocross of de polis van een reisbijstandsverzekering te tonen bij het binnengaan van het ziekenhuis. Zonder een reisverzekering word je niet opgenomen in een privé-hospitaal, tenzij je een kredietkaart met hoge limiet hebt of opname medisch gezien hoogdringend is.

Welke inentingen heb ik nodig?

Inenting tegen de gele koorts is slechts nodig voor personen die gedurende hun reis passeren door de Gele-Koorts-Gordel van Afrika of Zuid-Afrika.

De volgende vaccinaties raden we echter zeker aan: DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen. Bij twijfel, contacteer je best je huisarts of het Instituut voor tropische geneeskunde.

Wij mogen hierin echter geen sluitend advies geven en raden je aan om vooraf even contact op te nemen met je huisarts.

Bekijk zeker ook even de website van het Tropisch Instituut www.wanda.be 

Medicijnen

Als je regelmatig geneesmiddelen moet gebruiken is het nuttig om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Self Drive of Guided?

Wanneer je een Self-drive safari maakt, huur je een 4x4 wagen en rij je zelf tussen je bestemmingen. Zuid-Afrika leent zich daar enorm goed toe. De wegen zijn doorgaans prima, heerlijk rustig en plaatsen staan goed aangegeven.  Met GPS, een gedetailleerd roadbook en een wegenkaart, ga je op avontuur en ontdek je op eigen initiatief de mooiste plekjes.

Neem onze tips ter harte voor een zorgeloze autorondreis:

Hou het reisboek altijd bij de hand. Een GPS stuurt je, met name in landelijke gebieden en natuurreservaten, soms op wegen die niet bestaan. Combineer onze routeinformatie met je GPS en bij twijfel volg dan liever onze informatie.

Rij bij voorkeur tussen 08:00 – 16:00 uur. Hou hier rekening mee bij de routes die je rijdt en dingen die je wil zien en doen. Afstanden in Zuid-Afrika zijn groot en het wordt vroeg en sneller donker.

Stop liever niet op afgelegen stukken en verlaten wegen. Heb je autopech, probeer dan naar een benzinestation te rijden.

Vraag ook altijd informatie en tips aan de gastvrouw/gastheer van de accommodatie. Zij kennen de gebieden uiteraard erg goed en zijn het beste op de hoogte van eventuele veiligheidsrisico’s.

In geval van vragen of problemen kan je steeds beroep dan op jouw persoonlijke tourconsultant of op het autoverhuurbedrijf.

Kleine problemen (bv. een band vervangen) dien je zelf op te lossen.

Uiteraard is een self-drive safari goedkoper dan een private guided tour.

Een begeleide privé-safari (private guided tour) houdt in dat je van begin tot einde begeleid wordt door je eigen privé-gids die tevens de wagen bestuurt.

Een private guided tour is ongetwijfeld de meest ontspannen manier om dit spectaculaire land te ontdekken. Onze aangename gidsen zullen je vanaf aankomst op de luchthaven een goed gevoel geven. Door hun betrouwbaarheid, enthousiasme en hun uitstekende kennis van het land, zijn fauna en flora zorgen ze voor een absolute meerwaarde. 

Onze gidsen staan garant voor een zorgeloze vakantie. Zij staan in voor het proper houden, tanken en besturen van de huurwagen, het bijregelen van de juiste bandendruk, het inchecken bij de lodges en zorgen voor fris water onderweg.
Door hun uitgebreide kennis van het wegennet rijd je gegarandeerd langs de mooiste routes en kom je steevast op tijd bij de volgende lodge aan.

Een ander groot voordeel van een private guided tour is dat de gids jou begeleidt tijdens privé-excursies waarvoor je anders in bepaalde gevallen tegen betaling in de lodge op vaste uren bij een andere groep zou moeten aansluiten.

Elke avond bespreek je met jouw gids het programma en de mogelijkheden voor de volgende dag.

Enkel in de wagen ben je in gezelschap van de gids. Op alle andere momenten geniet je uiteraard van volledige privacy. Wij zorgen ervoor dat de gidsen kunnen overnachten in guide rooms.

Mobiel netwerk & bereik

Het telefoonsysteem in Zuid-Afrika is het modernste en best ontwikkelde systeem van heel Afrika. Het nationale telecombedrijf is Telkom. Als je vanuit Zuid-Afrika naar het buitenland wil bellen kies je eerst 09. Vervolgens kies je de code van het land dat je wil bellen (bv. voor België 32).

Afgezien van enkele vergeten afgelegen plaatsen is het mobiele telefoonnetwerk in Zuid-Afrika goed. De drie grote providers zijn Vodacom, MTN en Cell C. Koop best een simkaart ter plaatse of huur een GSM.

Loadshedding

De primaire elektriciteitsleverancier "Eskom" is niet altijd in staat om voldoende elektriciteit te produceren. Daarom wordt de elektriciteitsvoorziening op een gecontroleerde manier afgesloten het geen 2 tot 4 uren kan duren.
De meeste lodges hebben voorzieningen om back-up stroom via zonne-panelen en inverters te genereren.

Loadshedding kan helaas ook invloed hebben op de dekking van mobiel telefoongebruik.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste loadshedding-schema's, raden we u aan gebruik te maken van een handige app genaamd "eskomsepush" die zowel via App Store als Google Play kan worden gedownload via volgende link: https://sepush.co.za/mappush 

Is er internet/ WIFI?

Je kan in bijna heel Zuid-Afrika op het internet. In elke stad vind je internetcafés en ook in veel hotels is het mogelijk om voor 25 Rand per uur (iets meer dan drie euro) gebruik te maken van het internet.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Europese stekkers passen niet in het stopcontact en de typische Zuid-Afrikaanse driepoot is zelden in wereldstekkers te vinden. De juiste verloopstekkers kun je in bijna iedere supermarkt in Zuid-Afrika aanschaffen. Verder is het aangeraden een zaklamp mee te nemen op je reis door Zuid-Afrika.

Loadshedding

De primaire elektriciteitsleverancier "Eskom" is niet altijd in staat om voldoende elektriciteit te produceren. Daarom wordt de elektriciteitsvoorziening op een gecontroleerde manier afgesloten het geen 2 tot 4 uren kan duren.
De meeste lodges hebben voorzieningen om back-up stroom via zonne-panelen en inverters te genereren.

Loadshedding kan helaas ook invloed hebben op de dekking van mobiel telefoongebruik.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste loadshedding-schema's, raden we u aan gebruik te maken van een handige app genaamd "eskomsepush" die zowel via App Store als Google Play kan worden gedownload via volgende link: https://sepush.co.za/mappush

Keuken & Kraantjeswater

De Zuid-Afrikaans wetgeving over voedselveiligheid en -hygiëne in Zuid-Afrika is over het algemeen voldoende streng in hotels, restaurants, pubs en nachtclubs en wordt door de plaatselijke overheid gecontroleerd.

Kraanwater in Zuid-Afrika is veilig om te drinken en om mee te koken, mits het uit kranen in stedelijke gebieden komt. Niet al het kraanwater op het platteland is veilig voor consumptie, dus neem indien nodig voorzorgsmaatregelen. Om hygiënische redenen adviseren we je om toch maar best mineraalwater of bronwater uit flessen drinken.

Je kan in alle veiligheid vers fruit, groenten en salades  eten, en ook ijs in je drankjes doen. De kwaliteit van Zuid-Afrikaanse vis, vlees en kip is uitstekend.  Je kan dus onbeperkt genieten van de heerlijke plaatselijke keuken.

Streetfood is in Zuid-Afrika niet zo gebruikelijk als in andere landen, hoewel je in stadscentra en townships verkopers van traditionele snacks en maaltijden zal vinden. De voedselveiligheid kan in dergelijke gevallen niet altijd worden gegarandeerd.

Hoeveel fooi moet ik voorzien?

Een fooi geven is gebruikelijk in Zuid-Afrika. Wanneer de bediening niet in de prijs is inbegrepen, kan je stellen dat 10% van het totale bedrag een goede richtlijn is als fooi.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x