PUUR REIZEN - Reisbureau Zuid-Afrika, Tanzania, Namibië, Botswana & Costa Rica

FAQ COSTA RICA

Geen zoekresultaten gevonden.

Op weg in Costa Rica

Autorijden in Costa Rica is prima te doen. De afstanden zijn niet te lang en het is meestal niet al te druk op de wegen. Toch is er ook een heleboel anders dan je gewend bent.

Daarom geven we hier een aantal tips:

Costa Ricanen rijden aan de rechterkant van de weg.

Rij defensief: je kent de wegen niet en weet niet wat er onverwacht kan gebeuren: kuilen in de wegen, dieren die de straat overlopen, fietsers op snelwegen, enorme trailers die plotseling de bocht omkomen en daarbij gebruik maken van jouw rijstrook…Rij dus met meer voorzichtigheid dan je gewend bent en anticipeer.

De grootste kans op regen en mist (in de bergen) doet zich voor op de middag. Daarom raden we aan om zo veel mogelijk in de ochtenden te rijden.

Conditie van het wegennet. Alhoewel de verbindingen tussen belangrijkste toeristische plaatsen in aanvaardbare staat zijn dien je vooral in het regenseizoen alert te zijn. Kuilen zijn dan vaak onzichtbaar vanwege het water. Met regelmaat komen er zogenaamde “derrumbes” voor (landverschuivingen) waarbij aarde op de weg terechtkomt. Soms heeft dit tot gevolg dat belangrijke routes zomaar afgesloten kunnen worden. In meer afgelegen gebieden of om een lodge te bereiken dien je al eens over niet geasfalteerde wegen te rijden.

Neem altijd alle waardevolle spullen en de GPS mee als je de auto verlaat.

De nieuwe verkeerswet in Costa Rica is zeer streng. De boetes op overtredingen zijn hoog. Inhalen over een ononderbroken gele streep levert een boete van enkele honderden dollars op. Snelheidsovertredingen idem dito. Let daar goed op!

Parkeer je auto zo mogelijk op een bewaakte parkeerplaats. Vaak staan er bij restaurants zgn. “watchymen”, mannen die voor een paar honderd colones op je auto passen terwijl je luncht. Ons advies: maak er gebruik van


Welke taal wordt er gesproken in Costa Rica?

De officiële taal in Costa Rica is het Spaans. Slechts de afgelegen indiaanse gemeenschappen spreken nog een autochtone taal. In de grote steden begrijpen de inwoners een aardig woordje Engels.

Hoe is het weer in Costa Rica?

In de Centrale Vallei, waar de belangrijkste bevolkingscentra zich bevinden, bedraagt de gemiddelde temperatuur 22°C (72°F) en geniet je in de regio het hele jaar door van een lenteachtig klimaat.

In de kustgebieden is de temperatuur veel heter en vochtiger, terwijl het noordwesten van de Stille Oceaan extreem heet en droog kan zijn.

Het regenseizoen begint in mei en eindigt in november, hoewel er duidelijke regionale verschillen zijn. Juni en juli zijn de natste maanden, vooral aan de Caribische kant, maar het seizoen kan van mei tot december duren.

Het "warme" droge seizoen loopt van december tot mei, hoewel de temperatuurverschillen tussen zomer en winter gering zijn. Maart is het hoogtepunt van het droge seizoen, en de vochtigheid is dan lager, waardoor dit een populaire tijd is voor bezoekers.

Welke kledij moet ik voorzien in Costa Rica?

We bevelen lichtgewicht katoenen en linnen kleding aan voor het grootste deel van het jaar en warmere kleding voor de koelere avonden. Waterdichtheid is noodzakelijk tijdens het regenseizoen. Loszittende kleding is het beste. Draag neutrale bruin- en groentinten voor het bekijken van vogels en wilde dieren. Neem dag en nacht muggenspray mee waar je ook gaat of staat.

Wat is het tijdsverschil tussen Europa & Costa Rica?

Tijdens onze zomermaanden is het in Costa Rica 8 uur vroeger dan in België.  In de wintermaanden is er 7 uur verschil.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Verblijf je minder dan 90 dagen in Costa Rica dan heb je geen visum nodig maar wel:

- een internationaal paspoort (nog minstens 3 maanden geldig na binnenkomst in Costa Rica, minstens 2 blanco pagina's vrij)
- een geldige Belgische identiteitskaart
- je vliegtickets
- documenten van je eerstvolgende verblijfplaats
- een bewijs van je medische reisbijstandsverzekering (mutualiteiten...)
- een bewijs van voldoende financiële middelen (cash, bankkaarten...)
- een bewijs van je vaccinatie tegen gele koorts (alleen verplicht als je zeven dagen voordat je Costa Rica betreedt, in een gele-koorts-land bent geweest, ook bij een overstap op het vliegveld in een gele-koorts-land)


Welke inentingen heb ik nodig?

Wanneer je naar Costa Rica reist, adviseren we vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Een vaccin tegen gele koorts is alleen verplicht indien u zeven dagen voordat u Costa Rica betreedt, in een gele-koorts-land bent geweest. Dit geldt ook bij een overstap op het vliegveld in een gele-koorts-land. Malaria komt voornamelijk voor in de provincie Limón. Toch is het risico om de ziekte te krijgen miniem en volstaan anti-muggenmaatregelen. We raden het gebruik van een insectenwerend middel met DEET aan. Draag kledij met lange mouwen en broekspijpen ’s avonds en in de vroege ochtend.

In Costa Rica komen Dengue, Chikunguny en het Zikavirus voor. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Bescherm je door overdag muggenwerende maatregelen toe te passen.

 Wij mogen m.b.t. bovenstaande geen sluitend advies geven en raden je aan om even contact op te nemen met je huisarts. Bekijk voor de meest recente en accurate informatie de website van het Tropisch Instituut: https://www.wanda.be/nl/landen/costa-rica

Is Costa Rica veilig?

In Costa Rica zijn geen speciale veiligheidsmaatregelen van toepassing. Net als in elk ander vakantieland dien je goed op je (waardevolle) spullen te letten. Loop in San José niet rond met geld dat je toch niet gaat gebruiken. Draag geen sieraden en wees extra voorzichtig met camera´s en smartphones. Maak in hotels gebruik van kluisjes. Mochten er geen kluisjes op de kamer aanwezig zijn, dan is het altijd mogelijk waardevolle spullen achter te laten bij de receptie. Bij een diefstal neem je contact op met de regionale OIJ (Organismo de Investigacion Judicial). Hier doe je aangifte.

Zorg ervoor dat je je auto bewaakt parkeert. Vaak is er bij een restaurant of attractie iemand aanwezig die in ruil voor een fooi op je huurwagen let. Kortom, ondanks het feit dat Costa Rica een fijn vakantieland is met een vriendelijke bevolking, dien je vanaf het moment van aankomst tot het moment van vertrek alert te zijn!

Registreer je via https://travellersonline.diplomatie.be/ . In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken u indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Ziekenhuizen en dokters

Het is nooit leuk om ziek te worden op reis: gelukkig beschikt Costa Rica over een prima ontwikkelde gezondheidszorg. Als je onderweg ziek wordt, vraag dan in jouw hotel naar een nabijgelegen privé-kliniek. In privé-ziekenhuizen word je doorgaans snel en goed behandeld. Neem steeds ID en een creditcard mee want soms dien je onmiddellijk te betalen. Na een doktersbehandeling laat je best de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders, is het verstandig een in het Engels opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar zeker de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.

Medicijnen

Als je regelmatig geneesmiddelen moet gebruiken kan het interessant zijn om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Mobiel netwerk & bereik

Simkaarten voor lokale telefoongesprekken koop je het best in San José.  In het centrum zijn winkels van verschillende telefoonaanbieders (o.a. Kölbi, Movistar en Claro) waar je terecht kan. Vergeet niet je paspoort mee te nemen!

Het bereik voor de mobiele telefoon is in de steden redelijk tot goed. In de meer afgelegen gebieden kan het bereik matig tot helemaal afwezig zijn. De landcode van Costa Rica is +506.

Is er internet / WIFI?

Wifi is beschikbaar in vrijwel alle hotels, minstens in het gebied rond de receptie. Je vindt ook internet cafés doorheen het land.

Geldzaken

De Costaricaanse munteenheid is de colón. De bankbiljetten hebben de volgende waarden: 20.000 colón (± € 32), gevolgd door 10.000 (± €16), 5000 (± €8), 2000 (± €3) en 1000 (± €1,50). Behalve met colón kun je op de meeste plaatsen ook met Amerikaanse dollars betalen. Zorg wel dat je kleine coupures bij je hebt ($5, $10 of $20).

Je kan in Costa Rica vrijwel nergens terecht met euro’s. Het is wel mogelijk om ze om te wisselen bij een aantal banken (Banco Nacional, BCR), maar het kost je vaak veel tijd.

In vrijwel alle middelgrote en grote plaatsen in Costa Rica kan je geld afhalen met een Belgische Maestro kaart (Banco Nacional of Banco de Costa Rica). Bij sommige privé-banken (bv. BAC San José) kan je ook dollars afhalen. Vergeet je bankpas niet want de geldautomaten geven vaak eerst geld dan pas je bankpas! VISA en Mastercard worden bijna overal in Costa Rica geaccepteerd.

Openingsuren van de banken: Staatsbanken ma-vr 09h00-15h00 en particuliere banken ma-vr 08.00-16.00 uur.

Soms kan je om technische redenen niet met creditcards betalen. We raden je aan een goede voorraad Amerikaanse dollars in cash mee te nemen, aangezien je veel zaken, zoals entreegelden voor nationale parken of maaltijden in restaurants, met Amerikaanse dollars kan betalen.


Elektriciteit

Het elektriciteitsnet in Costa Rica heeft een spanning van 110V of 120V en een frequentie van 60Hz. Ook de standaard van de stekkers verschilt. De stopcontacten zijn er van het type B (NEMA 5-15) en/of het type A (NEMA 1-15). Een reisstekkeradapter is meestal alles wat je nodig hebt maar als je apparaten wil gebruiken die niet geschikt zijn voor 120 volt, heb je een voltage adapter nodig.

Keuken & Kraantjeswater

Costa Rica is misschien niet dé bestemming voor fijnproevers, maar wat het mist aan verfijning maakt het goed met een ruime en gevarieerde keuze.

De Caribische kust is meer beïnvloed door de eilandnaties. Bijna overal vind je Jamaicaanse kip als hoofdbestanddeel, rijst en bonen (gallo pinto) zijn alomtegenwoordig, maar worden vaker bereid met kokosmelk. Door de vaak gebruikte curry specerijen proef je een heel andere smaak dan hun tegenhangers aan de Pacifische kust.

Het Costa Ricaanse dieet is vrij gezond met een laag gebruik van zuivel of vetrijke gerechten. Vers fruit en groenten vormen een groot deel van de maaltijden, terwijl varkensvlees, kip en rundvlees de meest populaire vleessoorten zijn. Zeevruchten vind je in het hele land, vooral in de kustgebieden, met zeebaars als de meest voorkomende vis op de menukaart.

Vijf gerechten die je geproefd moet hebben voor je Costa Rica weer verlaat:

  • Arroz con Pollo (con Camaron etc.): rijst met stukjes kip of garnaal, palmhart en andere combinaties. Erg lekker met de onvolprezen Salsa Lizano. Costa Ricanen zweren erbij!
  • Olla de Carne: stevige maaltijdsoep van runderbouillon waarbij (meestal apart) groenten en wortels geserveerd worden.
  • Casado: typisch lunchgerecht van rijst, bonen, bakbanaan, koolsalade en vaak wat pasta gecombineerd met kip, vlees of vis.
  • Tamal: Maïsmassa gevuld met groenten en een stukje kip- en/of varkensvlees, gewikkeld in bananenbladeren en gekookt op een houtvuurtje. Het is een traditioneel Kerstgerecht maar het hele jaar door in soda’s verkrijgbaar. Soda’s zijn eenvoudige lunchrooms (vaak zonder de vergunning om alcohol te verkopen) die je overal aantreft. Het zijn de beste plekken om goedkoop een smakelijke maaltijd te krijgen!
  • Gallo Pinto: dit ontbijtgerecht krijg je in ieder hotel als ontbijtoptie aangeboden. Rijst met bonen, goed gekruid gecombineerd met roerei, zure room en/of tomaat.

Het leidingwater is doorgaans sterk gechloreerd en kan, hoewel het relatief veilig is om te drinken, lichte buikklachten veroorzaken. Buiten de grote steden en dorpen kan het drinkwater verontreinigd zijn en bevelen we sterilisatie ten zeerste aan. Voor diegenen met een gevoelige maag adviseren we sowieso flessenwater. Melk wordt gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen veilig geacht om te eten.


Hoeveel fooi moet ik voorzien?

Het is gebruikelijk om een fooi te geven voor kamermeisjes, porters, chauffeurs en gidsen. Het is niet gebruikelijk om tips te geven aan mensen die niet in de toerisme sector werken. Op restaurant wordt er over het algemeen en fooi van 15% van het totale bedrag van de rekening gegeven. Voor taxichauffeurs en parkeerwachters wordt er doorgaans een kleinere fooi gegeven. Afdingen is in Costa Rica niet gebruikelijk, behalve in souvenirwinkels of souvenirstalletjes op straat.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x